România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025, spune premierul României
La Budapesta este în desfăşurare întâlnirea miniştrilor de interne din România şi Bulgaria cu omologul lor austriac, consacrată aderării la spaţiul Schengen cu frontierele terestre, blocată până acum de Austria.
Articol de Radio România Brașov, 22 Noiembrie 2024, 15:00
Cu această ocazie au avut loc şi convorbiri între premierul ţării gazdă, Viktor Orbán, şi şeful Guvernului român, Marcel Ciolacu.
Potrivit corespondentului Radio România Actualități, cu puţin timp în urmă, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că România, alături de Bulgaria, intră în Schengen şi cu frontierele trerestre, la 1 ianuarie 2025.
”România şi Ungaria lucrează împreună atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosarele de interes de la nivel european. (...) Aş vrea să-i mulţumesc, în mod special, premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la Spaţiul Schengen. (…) Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne, astăzi, prin cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025”, a transmis Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că în cadrul discuţiilor oficiale au analizat posibilitatea unui acord preliminar privind aderarea completă a României şi Bulgariei la Schengen.
O decizie finală însă este aşteptată la Consiliul JAI -Justiţie şi Afaceri Interne - din 12 decembrie 2024, de la Bruxelles, cu obiectivul de implementare cu 1 ianuarie 2025.
La Ministerul de Interne ungar se desfăşoară întâlnirea miniştrilor de interne ai României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei, a adăugat corespondentul Radio România Actualități.
Din delegaţia română fac parte ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului şi vicepreşedinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.