Sărbătoarea Crăciunului, praznicul Nașterii Domnului
Creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului, zi cunoscută popular drept Crăciunul. În cursul dimineții, credincioșii participă la Liturghie, iar copiii umblă cu Steaua, pentru a vesti nașterea lui Iisus Hristos.
Articol de Radio România Brașov, 25 Decembrie 2024, 08:00
Nașterea Domnului este sărbătoarea care se întemeiază pe relatarea biblică făcută de evangheliștii Matei și Luca, informează Rador Radio România.
În urmă cu peste 2.000 de ani, Fecioara Maria și logodnicul său, Iosif, au mers de la Nazaret la Betleem pentru a se înscrie la recensământul comandat de împăratul roman August.
La Betleem, cei doi s-au cazat într-o grotă folosită ca adăpost pentru animale. Acolo Maria l-a născut pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii.
Naşterea Domnului este a treia mare sărbătoare după cea de Paşte şi de Rusalii.
Deşi sărbătorită în toată lumea creştină la data de 25 septembrie, la început a existat o deosebire între creştinii din Apus şi cei din Răsărit.
Astfel, Sfântul Evanghelist Luca ne spune că Naşterea Domnului a avut loc pe 25 decembrie 754 de la fondarea Romei.
Sfântul Ioan Gură de Aur spune că această tradiţie este foarte veche la Roma şi acolo Naşterea Domnului s-ar fi serbat de la început la 25 decembrie.
Până în sec IV, creştinii din răsărit au serbat Naşterea Domnului în aceeaşi zi cu Botezul Domnului – 6 ianuarie.
Această practică se întemeia pe tradiţia că Mântuitorul S-ar fi botezat în aceeaşi zi în care S-a născut.
Cele două sărbători s-au despărţit pentru prima dată în jurul anului 375 în Antiohia şi apoi în anul 379 la Constantinopol.
De atunci, Naşterea Domnului se sărbătoreşte în fiecare an pe 25 decembrie.
La Betleem, locul unde conform tradiţiei S-a născut Iisus Hristos, a fost construită Biserica Naşterii Domnului.