Sărbătoarea Mărţişorului
Mărțișorul, simbol al primăverii și al renașterii, este dăruit oamenilor dragi cu urări de bine și de belșug și este purtat ca un talisman pe toată durata lunii martie.
01 Martie 2023, 11:12
La 1 martie celebrăm o sărbătoare unică în lume. Mărțișorul, simbol al primăverii și al renașterii, este dăruit oamenilor dragi cu urări de bine și de belșug și este purtat ca un talisman pe toată durata lunii martie.
În 2017 a fost introdus de UNESCO în Patrimoniul Intangibil al Umanității, certificându-i-se valoarea neprețuită și simbolismul unic.
Intim legat de ciclurile vegetative și astronomice, sărbătoarea Mărțișorului este specifică pentru un areal geografic extrem de restrâns.
Etnologii susțin că doar Bulgaria, România, Republica Moldova și Macedonia ar fi statele care au acest obicei-simbol. Talisman și obiect ritualic, mărțișorul avea în trecut ofuncție magică, fiind structural legat de celebrarea unui început, de intrarea într-o nouă etapă.
Studiile etnologice susțin că mărțișorul este în strânsă relație cu practicile agrare, atunci când Anul Nou se sărbătorea la începutul lunii martie.
Firul tradiției coboară în timp, până în perioada Imperiului Roman, când la 1 martie avea loc Matronalia și serbările lui Marte, tracii sărbătorindu-l în aceeași zi pe zeul Marsyas Silen.
Simbioza acestor obiceiuri au dat naștere unei zile unice, în care este celebrată nașterea timpului și a naturii.
La români, data de 1 martie mai este asociată și cu sărbătoarea Dochiei, personaj mitologic care își are originea în cultul străvechi al Marii Mame.
Firul bicolor simbolizează timpul, adică cele 365 sau 366 de zile ale anului, împletit într-o funie a dualității, a anotimpului cald și a anotimpului rece: albul simbolizând longevitatea, iar roșul reprezentând fertilitatea.
„Mărțișor”, numele popular al lunii martie, este sărbătorit în România în prima zi de martie, femeile primind în dar mici pandantive prinse de un șnur împletit dintr-un fir roșu și unul alb.
În general, de șnurul alb-roșu este ataşat un mic simbol al primăverii sau, în funcție de semnificația care se dorește a fi atribuită acestui mic dar, o inimioară, o literă, o floare, un coșar etc., diverse obiecte decorative precum flori sau animale confecționate din lemn, ceramică, sticlă, metal, sau chiar mărțișoare-bijuterie din aur și pietre prețioase.
Se spune că Mărțișorul aduce noroc și este purtat timp de câteva zile începând din data de 1 martie.
Mai multe, aici:1 MARTIE – Sărbătoarea Mărţişorului şi a florilor
Sursa: rador.ro