Solstițiul de iarnă
Solstițiul de iarnă are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu.
Articol de Ruxandra Stoica, 21 Decembrie 2024, 09:00
Pe 21 decembrie are loc solstițiul de iarnă, care, în afară de Nașterea Domnului, era considerată în trecut a doua mare sărbătoare a ultimei luni din an.
Și asta pentru că după acestă zi, noaptea devine mai scurtă, iar ziua mai lungă.
”Este ziua în care Soarele este în cel mai jos punct a orbitei sale pe bolta cerească și în care din vechime se organizau sărbători zgomotoase, cu foc și cu bucurie, pentru că oamenii știau că începând de a doua zi, ziua se lungește”, a explicat Adrian Vălușescu, managerul Centrului Cultural Reduta din Brașov.
Potrivit folclorului românesc, în ziua solstiţiului de iarnă, răul şi binele se bat. Cerurile se deschid, dar la fel şi străfundurile, informează Radio România Antena Satelor.
În noaptea solstiţiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv şi să-şi îndrepte toate rugile către cer.
Cei care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăţi în tot anul 2024.
Tradiţia mai spune că în ziua solstiţiului, oamenii urcau pe munte cu torţele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau şi făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România.