Studiu: jumătate din mâncarea gătită a românilor ajunge la gunoi
Şapte din zece români vor să scadă cantitatea de mâncare aruncată la gunoi, arată un nou studiu Reveal Marketing Research în parteneriat cu Up România.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 23 Aprilie 2024, 17:15
Românii aruncă multă mâncare la gunoi, dar un nou studiu arată că probabil în viitor oamenii vor fi mai atenți la risipa alimentară. Femeile sunt mai decise să ia măsuri decât bărbații.
Principalele categorii de produse aruncate la gunoi sunt mâncarea gătită (48%), legumele (37%), pâinea sau alte produse de panificaţie (35%) şi fructele (34%). Tinerii cu vârste între 25 şi 34 de ani, aruncă mai multă mâncare la gunoi, relevă studiul făcut de Reveal Marketing Research în parteneriat cu Up România, transmite Agerpres.
Cei mai mulţi dintre români recunosc că ajung să arunce mâncarea pentru că expiră în frigider (47%). Un sfert gătesc în exces. Aceste comportamente arată o tendinţă semnificativ mai mare către consumerism în stilul de viaţă al tinerilor.
Printre măsurile care vor fi luate în considerare pentru a reduce risipa alimentară românii au menționat depozitarea şi congelarea corectă a alimentelor pentru a le prelungi perioada în care pot fi consumate (73%), evaluarea corectă a porţiilor de mâncare (71%), pregătirea unei liste de cumpărături care să fie respectată (71%) şi achiziţia de produse alimentare pentru perioade scurte de timp (65%).
În ceea ce priveşte planificarea mesei de Paşte, majoritatea românilor (79%) vor păstra tradiţia luând masa acasă şi consumând mâncare pregătită în propria locuinţă.