Studiu: patru din zece români folosesc până la 90% din venitul lunar
O nouă cercetare arată că 8% dintre persoanele cu venituri ridicate, de peste 10.000 de lei/lună, consideră economisirea o prioritate.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 22 Ianuarie 2025, 14:34
42% dintre români declară că aleg mai des să cheltuiască pe nevoi decât pe dorințe atunci când trebuie să aleagă. Este concluzia unui studiu publicat, miercuri, de Centrul de Formare APSAP.
Totodată, patru din zece români folosesc până la 90% din venitul lunar, în timp ce 17% peste 90% din acesta. Atunci când nu au bani, 74% dintre respondenți spun că renunță la unele cheltuieli, aproape 22% folosesc economiile sau un card de credit, iar 4% împrumută bani, notează studiul de specialitate, potrivit Agerpres.
63% dintre respondenți menționează că nu au investit niciodată în vreun instrument financiar, cum ar fi investiții pe piața de capital, fonduri mutuale, criptomonede sau imobiliare.
Pe ce se duc banii?
Pe tipuri de cheltuieli, bărbații cheltuiesc cel mai mult pe divertisment și îmbrăcăminte, iar femeile plătesc sume mai mari atunci când vine vorba de educație, sănătate și animale. În plus, femeile sunt mai predispuse să fie atrase de promoții și oferte (11% dintre acestea au indicat acest lucru), comparativ cu doar 5,5% dintre bărbați.
Pentru persoanele de peste 60 de ani, sănătatea reprezintă principala preocupare financiară.
În schimb, tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani acordă prioritate cheltuielilor pentru divertisment și activități recreative.
Înființat în 2014, Centrul de Formare APSAP este o organizație neguvernamentală din România, specializată în furnizarea de programe de formare profesională pentru sectorul public și privat.