Studiu | Peste 50% din cancerele pulmonare ale nefumătorilor ar fi asociate cu poluarea atmosferică
Poluarea atmosferică, în special în Asia de Sud-Est, pare să fie unul dintre factorii care stau la baza prevalenței adenocarcinomului, devenit cel mai frecvent tip de cancer pulmonar din lume, mai ales în rândul nefumătorilor, informează AFP, citată de Agerpres.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 04 Februarie 2025, 13:26
Cancerul pulmonar rămâne cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial. Aproximativ 2,5 milioane de persoane au fost diagnosticate în 2022.
Dintre cele patru subtipuri principale de cancer pulmonar, adenocarcinomul a devenit predominant la femei în 185 de țări ale lumii și predominant la bărbați în 150 de țări (cu excepția celor din Europa de Est și Asia de Vest), potrivit unei analize a datelor furnizate de Centrul Internațional de Cercetări asupra Cancerului (CIRC), o agenție specializată din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.
Schimbările apărute în fabricarea țigaretelor și în practicile privind fumatul începând din anii 1950 ar fi putut juca un rol în această evoluție.
Însă prevalența fumatului continuă să scadă în numeroase țări, în timp ce procentul cancerelor pulmonare la nefumători a crescut, au observat oamenii de știință.
Cancerul pulmonar la nefumători a devenit chiar 'a cincea cauză de mortalitate asociată cu cancerul la nivel mondial, se manifestă aproape exclusiv sub formă de adenocarcinom și, cel mai adesea, la femei și la populațiile asiatice', au subliniat autorii studiului.
Particule fine
După o serie de analize, ei au ajuns la concluzia că „poluarea aerului poate fi considerată ca un factor important care explică parțial prevalența în creștere a adenocarcinomului - care reprezintă între 53% și 70% din cazurile de cancer pulmonar la persoanele nefumătoare din lumea întreagă”, transmite Agerpres.
Din totalul adenocarcinoamelor diagnosticate în 2022, aproape 200.000 au fost astfel asociate cu poluarea aerului ambiant cu particule fine.
Începând din 2019, aproximativ 99% din populația mondială trăiește în zone care nu mai corespund criteriilor de calitate a aerului emise de OMS, potrivit datelor transmise de această organizație.
Autorii analizei fac apel la prudență în interpretarea rezultatelor lor, dar consideră că studiul lor subliniază necesitatea unei monitorizări continue a evoluției riscului de cancer pulmonar.