Tradiții în a doua zi de Crăciun
A doua zi de Crăciun, sărbătorită pe 26 decembrie, este o continuare a bucuriei și tradițiilor specifice sărbătorii Nașterii Domnului.
Articol de Radio România Brașov, 26 Decembrie 2024, 10:30
În multe țări și comunități, această zi este cunoscută pentru obiceiuri care adaugă un plus de semnificație festivităților, fiind dedicată relaxării, revederii cu familia extinsă și onorării unor tradiții vechi.
Pe 26 decembrie, creștinii prăznuiesc Soborul Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc dedicat Fecioarei Maria. Sărbătoarea se referă la chemarea tuturor oamenilor la slujbă, pentru a se închina în cinstea Maicii, imediat după Nașterea lui Iisus Hristos, scrie DIGI 24.
Credincioșii se adună pentru a celebra praznicul Adunarea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, dar și pentru a urma o serie de tradiții și obiceiuri sfinte. Ce înseamnă pentru creștini sărbătoarea Soborul Maicii Domnului Cuvântul bisericesc „sobor” se traduce prin „adunare de oameni”, o slujbă care se organizează pentru a o cinsti pe Maica Domnului. Sărbătoarea se referă la momentul în care o mulțime de creștini s-au adunat în jurul Fecioarei Maria, atunci când l-a ținut în brațe pe Mântuitor.
Maica Domnului este un model de credință, bunătate, de rugăciune și smerenie pentru toți creștinii. A fost aleasă de Dumnezeu pentru a-l naște pe Hristos, Fiul și toate sărbătorile în cinstea Fecioarei Maria sunt numite praznice împărătești.
În zonele rurale din România, a doua zi de Crăciun este momentul în care colindătorii își continuă vizitele, mai ales la rude și prieteni apropiați.
În unele sate, există obiceiul “cetei de feciori”, care aduce urări de belșug și prosperitate prin cântece tradiționale și dansuri populare.
Un alt obicei este masa festivă din a doua zi de Crăciun.
După agitația din Ajun și prima zi de sărbătoare, 26 decembrie este adesea dedicată unor întâlniri mai relaxate, în cadrul cărora rudele extinse sau prietenii se strâng pentru a savura preparatele tradiționale.