Trecerea în online a școlilor nu va mai depinde de creșterea pragului de infectări din localitate. Zile libere plătite pentru părinţii cu copii în online
Guvernul a decis și în ce situații vor putea să beneficieze de zile libere plătite părinții care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online
29 Septembrie 2021, 16:52
Trecerea în online a școlilor nu va mai depinde de creșterea pragului de infectări din localitate la peste 6 la mie.
Decizia a fost luată miercuri de Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, astfel:
1. Decuplarea scenariilor de funcţionare a şcolilor de rata de infectare din localitate şi adoptarea deciziilor de suspendare a prezenţei fizice în funcţie de cazurile confirmate la nivel de clasă/şcoală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităţilor competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecţie sanitară în şcoli.
2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.
După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern şi abilitarea miniştrilor educaţiei şi sănătăţii să opereze modificări în ordinul comun, în concordanţă cu hotărârile adoptate.
Potrivit ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, acest proces se va finaliza până vineri, 1 octombrie, în vederea stabilirii formulei de funcţionare a şcolilor, începând cu ziua de luni, 4 octombrie 2021.
Tot astăzi, guvernul a decis în ce situații vor putea să beneficieze de zile libere plătite părinții care îşi supraveghează copiii aflaţi în şcoala online, informează AGERPRES.
“În ceea ce priveşte OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online (...), estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Acest sprijin se acordă părinţilor copiilor care au până în 12 ani, se află în sistemul de educaţie ante-preşcolară şi preşcolară şi el reprezintă corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut pentru fiecare zi liberă acordată. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă. Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic naţional, radioul, televiziunea publică, telecomunicaţiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepţie de la acordarea de zile libere angajaţi din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţi sanitare publice. Pentru familiile monoparentale, în situaţia în care se află într-unul dintre aceste sisteme există opţiunea majorării salariului cu acelaşi procent în care constă sprijinul pentru supravegherea copiilor, iar dacă sunt familii cu ambii părinţi în sisteme esenţiale, atunci sprijinul poate fi obţinut doar de unul dintre părinţi”, a precizat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.