Turismul, puternic afectat de pandemia de COVID-19. Reprezentanții sectorului turistic sunt totuși optimiști
150.000din cei 180.000 deangajaţi din industria HORECA sunt în şomaj tehnic sau au fost concediaţi
26 Aprilie 2020, 16:46
Sectorul turistic a fost puternic afectat de situaţia generată de pandemia de COVID-19. 90% dintre hotelurile din România sunt închise, iar 150.000 din cei 180.000 de angajaţi din industria HORECA sunt în şomaj tehnic sau au fost concediaţi, a declarat Răzvan Pascu, reprezentantul unei mari companii de marketing şi relaţii publice, potrivit Radio România Actualități.
Răzvan Pascu a fost de părere că situaţia pe care o traversăm ar putea reprezenta oportunitatea pentru turismul românesc.
„Este clar, comportamentul turistului se va schimba. Cel mai probabil, nu vor mai prefera să alegă hoteluri mari, de genul "all inclusive" din Turcia, unde să se înghesie cu o mie de oameni la micul dejun şi, atunci, va alege alte variante de călătorie. Eu cred sincer că în perioada următoare călătoriile cu maşina vor redeveni în trend şi călătoriile în natură, cumva comportamentul oamenilor se va schimba. Poate fi o oportunitate şi să promovăm România ca un destinaţie altfel, o destinaţie care îţi oferă variante de a călătorii, astfel încât să nu te aglomerezi cu toată lumea şi cred că pe un termen 2-3 ani de zile aceasta ar trebui să fie strategia României, dacă Guvernul ar vedea asta ca o prioritate”, a spus Răzvan Pascu.
Și Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane crede că în România va fi turism începând cu luna iunie.
„Eu cred că va fi turism în România începând din luna iunie - iulie, dar va fi altfel. Sunt foarte mulţi care fac eforturi […] Veţi vedea că hotelurile şi restaurantele din România se pregătesc intens şi va fi un alt fel de a fi împreună acolo, dar vom fi deschişi şi cred că lucrurile se vor relua începând din 1 iunie”, a spus Dragoş Anastasiu, la un post de televiziune.
Anastasiu a adăugat și care sunt posibile măsuri ce ar putea fi implementate, anul acesta, în unitățile de cazare: îmbunătățirea servirii micului dejun la camere, micșorarea și distanțierea numărului de mese în restaurante, măsuri de dezinfecţie la fiecare schimb de masă sau ospătari care să poarte măști de protecție.
„N-am fost obişnuiţi cu o astfel de viaţă şi un astfel de a face turism, dar cu siguranţă ne vom obişnui. Probabil că nici pe plajă nu vom mai putea pune cearşaf lângă cearşaf şi va trebui să ne distanţăm cumva unii de ceilalţi” a subliniat Dragoş Anastasiu.