Turiștii rătăciți pe munte, localizați rapid prin noua versiune a aplicației Salvamont România
Cu ocazia aniversării a 52 de ani de activitate, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a lansat o versiune nouă a aplicației pentru mobil, pentru a veni mai ușor în sprijinul turiștilor aflați în dificultat
01 August 2021, 13:15
Cu ocazia aniversării a 52 de ani de activitate, Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România a lansat o versiune nouă a aplicației pentru mobil, pentru a veni mai ușor în sprijinul turiștilor aflați în dificultate în timpul drumețiilor pe munte.
"Acum venim cu o nouă versiune, mult simplificată, mai accesibilă pentru turiști, inclusiv din punct de vedere al logării (înregistrării în aplicație - n.r.), pentru că vom folosi logările accesibile cu rețelele de socializare sau cu amprenta digitală. Astfel, le va fi mult mai ușor celor aflați pe munte să se logheze imediat, fără să mai introducă o parolă. De asemenea, aplicația are o secțiune cu recomandări privind activitățile montane, privind sfaturi pe care turiștii ar trebui să le urmeze în situații dificile", a explicat pentru Radio România Brașov FM președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.
În plus, accesând rubrica "Întreabă", utilizatorii pot intra în contact direct cu un reprezentant local pentru a primi răspunsuri legate de condițiile montane, ghidare, starea versanților sau riscul de avalanșă sau practicabilitatea traseelor.
Sabin Cornoiu a menționat: "Dar cea mai importantă secțiune în versiunea nouă a aplicației este secțiunea SOS, în care cel aflat în dificultate poate apăsa un buton prin care ne dă acordul să îi localizăm poziția, astfel că salvatorii montani îl vor vedea prin monitor. Noi primim semnalul de urgență, salvatorii vor vedea pe monitor unde se află turistul, apar informații despre el precum nume, număr de telefon, cât mai are din bateria de telefon și, ceea ce este cel mai important, coordonatele geografice care vor permite localizarea rapidă a turistului".
Aplicația, lansată cu 10 ani în urmă, prima de acest gen în lume, și-a dovedit utilitatea fiind salvate multe vieți în timpul celor peste 100.000 de intervenții de succes din această perioadă, potrivit președintelui Salvamont România. Aceasta va fi în continuare dezvoltată, sunt căutate noi soluții tehnologice pentru ca și cei aflați în zonele fără semnal telefonic să poată apela Serviciul Salvamont la nevoie, a adăugat sursa citată.