Unul dintre pacienţii transferaţi în străinătate, în stare critică. O ţigară, posibila sursă a incendiului
Printre pacienţii care au fost răniţi în incendiul de la Crevedia şi care urmează să fie transferaţi la spitale din străinătate se numără doi dintre cetățenii nepalezi care ar fi lucrat la stația GPL.
27 August 2023, 19:14
Unul dintre pacienţii transferaţi în Italia cu arsuri, în urma accidentului de aseară de la Crevedia, este în stare critică, informează Radio România Actualități.
Celălalt pacient aflat la Milano, de asemenea, în stare gravă, este într-o situaţie ceva mai bună, a anunţat în această după-amiază ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
Şi alţi pacienţi din cele 58 de victime ale exploziilor de la staţia GPL vor ajunge la tratament în străinătate, a precizat ministrul Alexandru Rafila.
„Urmează ca în cursul acestei zile şi la noapte să fie transferaţi alţi şase pacienţi de la Spitalul Floreasca şi doi pacienţi de la Spitalul Bagdasar. Destinaţia acestor pacienţi va fi în Austria, Akh şi Graz, în Germania şi unul dintre ei va fi transferat în Norvegia. Vor exista cel puţin două zboruri care să ducă aceşti pacienţi. Zborurile, unele dintre ele cu escală”.
Potrivit ministrului Sănătății, aparţinătorii vor putea însoţi pacienții în ţara unde vor fi transferați.
Aceștia vor avea suport social şi asistenţă consulară, iar cheltuielile de transport şi de cazare vor fi acoperite de Guvernul României pe perioada şederii lor acolo.
Pe de altă parte, procurorii Parchetului General urmează să stabilească în cazul Crevedia ce activităţi au fost derulate de societatea care avea staţia de GPL şi cum au fost efectuate controalele după închiderea punctului de lucru în 2020, a anunţat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.
Societatea are 25 de puncte de lucru în toată ţara. Pentru cel din Crevedia, însă, şi-a pierdut autorizaţia ISU în 2020 şi s-a solicitat închiderea acestuia.
Sâmbătă, la firma din Crevedia erau patru angajaţi de origine nepaleză, care în acte erau angajaţi la alte puncte de lucru.
“În jurul 8:30, un angajat al societăţii care se ocupă în general de administrare a spaţiului respectiv se prezintă la punctul de lucru din Crevedia, unde se găseşte parcate două cisterne goale, fără cap de livrare. În intervalul 12-14, au sosit din cursa de livrare alte două autocisterne, care au fost parcate pe marginea şoselei, în diferite poziţii din apropiere. În jurul orei 18:00, a apărut o a treia autocisternă încărcată cu gaz, care a fost parcată în curte lângă cele două cisterne goale deja existente acolo. Şoferul i-a explicat angajatului de la punctul de lucru că avea o problemă la maşină, justificând faptul că ar avea o roată blocată, motiv pentru care ar fi intenţionat să transfere gazul din acea cisternă într-una din cisterne goale aflate în incinta punctului de lucru, sens în care a cerut să discute cu şoferul respectivei autocisterne care se afla în clădirea de birouri. Cei doi şoferi se întâlnesc, se cunoşteau ambii angajaţi ai societăţii, şi iniţiază transferul de gaz dintr-o cisternă în cealaltă, montând în acest scop un furtun de livrare. În condiţii care nu sunt încă pe deplin elucidate, pentru că cercetarea la faţa locului nu este încă finalizată, aspect la care voi reveni un pic mai târziu, sub cisterna care era alimentat, încărcat gazul a apărut o sursă de foc. Angajatul normal al punctului de lucru remarcă acest aspect şi a intrat în clădirea din birouri pentru a le cere celor patru angajaţi nepalezi să iasă afară. Ulterior le cere să meargă cu el în stradă, el încercând împreună cu cei patru angajaţi nepalezi să oprească traficul care se desfăşura în proximitate, temându-se evident de un potenţial incident major, în timp ce, cei doi şoferi ai autocisternelor rămân lângă autovehicule, încercând să stingă incendiul. La scurt timp după ce ies în stradă, în tentativa aceasta de oprire a autoturismelor, are loc prima explozie, o explozie foarte puternică despre care martorii oculari spun că a înspins flăcările până până în stradă şi care a produs primele victime ale incidentului de aseară”, a explicat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa.
Potrivit Agerpres, sursa exactă a focului care a determinat explozia nu a fost stabilită, dar este luată în calcul o ţigară aprinsă şi aruncată la întâmplare.
Printre pacienţii care au fost răniţi în incendiul de la Crevedia şi care urmează să fie transferaţi la spitale din străinătate sunt și doi dintre cetățenii nepalezi care ar fi lucrat la stația GPL.
Pe același subiect:Bilanțul celor 3 deflagrații de la Crevedia
Brașovenii donează sânge, impresionați de tragedia de la Crevedia
„Cu viața mea apăr viața” - nu doar un slogan pentru pompierii români
Două decese după exploziile de la Crevedia
Explozii la o stație GPL din Dâmbovița. Zeci de persoane rănite