UPDATE LIVE VIDEO & TEXT. A noua zi de război în Ucraina
Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară Zaporijjia, sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa.
04 Martie 2022, 09:09
Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la centrala nucleară Zaporijjia, sud-estul Ucrainei, cea mai mare din Europa, informează UNIAN. Potrivit autorităților ucrainene, incendiul ar fi izbucnit ca urmare a atacurilor lansate în zonă de trupele ruse, însă a fost stins și nu au existat victime.
Potrivit INTERFAX, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut forţelor armate ale Rusiei şi Ucrainei să se abţină de la desfăşurarea ostilităţilor în apropierea Centralei Nucleare Zaporijjea. Reprezentanții Agenţiei au precizat că incendiul de la centrala nucleară nu a afectat echipamentele ''esenţiale''.
Totodată, trupele ruse se îndreptau în această dimineață spre portul Odesa de la Marea Neagră, iar trimisul Radio România a transmis că o ofensivă terestră şi de pe mare este iminentă.
Locuitorii au ridicat baricade şi au întărit punctele de control la intersecţii. Armata rusă a avansat cel mai mult în sudul Ucrainei, unde a şi cucerit singurul oraş de până acum.
Preşedintele Putin declara ieri că operaţiunea se desfăşoară conform planului şi i-a lăudat pe militari. Liderul de la Kremlin a promis ajutoare pentru familiile soldaţilor ruşi ucişi în Ucraina, după ce Moscova a publicat în premieră bilanţul pierderilor suferite în urma invaziei.
Pe de altă parte, și regiunea Cernăuţi, aflată la 50 de kilometri de graniţa cu România, începe să se confrunte cu problemele provocate de război, informează corespondenții Radio România.
Lanţurile de aprovizionare sunt afectate, alimentele şi medicamentele se găsesc din ce în ce mai greu şi mii de refugiaţi continuă să sosească zilnic, cu gândul să plece din Ucraina.
“Putem observa că sunt foarte multe staţii Peco care nu au combustibil. Deja se epuizează stocurile din magazine. Deja am semnale din comunitate că le este greu să îngrijească refugiaţii care se află în casele de români din regiune şi cred că această criză se va acutiza. Sigur, dacă această regiune va fi bombardată, cu siguranţă ar trebui să ne retragem, pentru că nu ne mai putem desfăşura activitatea în condiţii de bombardament. Nici nu cred că o să se mai poată să-i ajutăm cu ceva”, a precizat consulul general al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, pentru Radio România.
Autorităţile din cele două ţări au organizat un culoar verde între Vama Siret şi Cernăuţi, pentru a facilita transportul ajutoarelor umanitare din România spre Ucraina, cu un centru logistic la Cernăuţi. Aici ajung în fiecare zi zeci de tone de materiale de strictă necesitate, medicamente şi hrană, care sunt distribuite spre comunităţile puternic afectate de război.
Surse: RADOR, Radio România Actualități
Sursa foto: arhivă / Facebook / Inspectoratul General pentru Situații de Urgență