UPDATE LIVE VIDEO & TEXT. A opta zi de război
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, joi, în a opta zi de la declanşare, trupele de ocupație bombardând cartiere rezidențiale din marile orașe.
03 Martie 2022, 08:40
UPDATE ORA 19.15
La cea de-a doua rundă de negocieri cu Rusia de astăzi, Ucraina cere încetarea imediată a focului, încheierea unui armistiţiu şi asigurarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din localităţile distruse de bombardamentele ruşilor, informează Radio România Actualități.
În ciuda discuţiilor de pace, continuă atacurile armatei ruse asupra mai multor zone din Ucraina, inclusiv asupra celor în care se află case ale populaţiei civile, şcoli şi spitale.
La Kiev au sunat din nou în această seară sirenele care anunţă atacuri aeriene.
......................
UPDATE ORA 18.50:
Forţele ruse îşi intensifică eforturile pentru a prelua controlul asupra centralei nucleare Zaporijia din sud-estul Ucrainei, au declarat joi oficiali ucraineni.
Potrivit REUTERS, trupele ruse încearcă să pătrundă printr-o baricadă de la centrală, ridicată de locuitori şi de forţele de apărare teritoriale, a afirmat consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Heraşcenko, într-o postare online.
Un alt consilier, Vadim Denisenko, a spus că situaţia este alarmantă, deoarece forţele ruse intră în oraşul Energodar, unde locuiesc lucrătorii centralei. Forţele ruse au ocupat deja centrala de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 km nord de Kiev.
Sursa: RADOR
....................
Update: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns noaptea trecută la București pentru discuții despre situația din Ucraina.
Ea fost întâmpinată de premierul României cu care a avut deja o convorbire.
"Românii îi întâmpină cu brațele deschise pe oamenii care fug de război. Sunt aici să le mulțumesc." - a scris Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe Twitter.
Războiul din Ucraina și sprijinul Europei pentru refugiații din țara vecină se află și pe agenda discuțiilor pe care șefa Comisiei Europene le va avea cu președintele Klaus Iohannis. La finalul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, cei doi demnitari vor face o declarație de presă comună. Şeful statului a anunțat recent că România va înființa pe teritoriul său un centru logistic care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI)
.................................................
Update: Miniştrii de interne din UE se vor întâlni la Bruxelles în cursul zilei de joi, pentru a discuta despre un plan de a acorda protecţie temporară persoanelor care fug din Ucraina.
ONU a comunicat că un milion de refugiaţi au părăsit ţara de la începutul invaziei ruseşti. Majoritatea lor au intrat în ţările UE învecinate, Polonia, Romania, Slovacia şi Ungaria.
Potrivit planurilor, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de permise de rezidenţă şi acces la locuri de muncă, asistenţă medicală şi educaţie. Noua legislaţie, care este creată pentru a gestiona sosiri masive de persoane, se va aplica în toate statele UE. Comisia a declarat că propunerile sunt susţinute puternic. După ce va fi adoptată, protecţia temporară pentru refugiaţi va dura un an şi va putea fi extinsă până la trei ani. (BBC SERVICIUL MONDIAL, RADOR)
.................................................
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, joi, în a opta zi de la declanşare, trupele de ocupație bombardând cartiere rezidențiale din marile orașe.
"Forțele armate ale Ucrainei continuă să apere cu fermitate anumite poziţii, să contraatace și să blocheze trupele ocupante" - se arată într-un raport transmis, joi dimineaţă, de Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
În zona Volin, inamicul continuă să desfășoare acțiuni demonstrative de-a lungul frontierei de stat. În Polesie, invadatorii încearcă să efectueze operațiuni ofensive în localităţile Kozarovici, Vişgorod, Fastiv şi Obuhiv. Au fost desfășurate corturi logistice în apropiere de Borodianka, Katiujanka și Havronşcina. Din direcția Siversk, invadatorii ruși încearcă să ajungă la periferia nordică a Kievului, după ce o operaţiune similară a eşuat în Cernihiv, Nijn, Sumi, Lebedin şi Ohtirka. Potrivit armatei ucrainene, o parte din forțele ruseşti și-a pierdut efectiv capacitatea de luptă, însă se regrupează și încearcă să avanseze spre direcția Brovari-Kiev. "Capitala și alte orașe ale Ucrainei suferă din cauza atacurilor cu rachete și bombe lansate de inamic" - a subliniat Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene.
În Marea Neagră, grupările flotei inamice continuă să tragă asupra navelor civile și să captureze marinari. Armata ucraineană menţionează în acest sens că au fost observate nave de desant și trei nave dotate cu rachete îndreptându-se spre Odesa. (www.unian.net, RADOR)
Sursa foto: photo.unian.info