Vaccinul HPV, compensat din toamnă. Cine poate beneficia de prețul redus
Vaccinul HPV este asigurat gratuit, în acest moment, pentru fetele din grupa de vârstă 11 - 18 ani.
01 August 2023, 10:24
Vaccinul împotriva HPV va fi compensat atât pentru femeile care au între 18 și 45 de ani, cât și pentru băieții de până la 18 ani.
Se va întâmpla din toamnă, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar nu a fost stabilit încă procentul de compensare.
În total, sunt peste 120 de tulpini HPV, dintre care 15 pot fi cauza cancerului de col uterin.
“80% dintre oameni se infectează HPV la un moment dat în viața lor. Cel mai adesea, sistemul imunitar ține virusul sub control, dar nu întotdeauna. Infecția HPV poate cauza în primul rând cancer de col uterin, cât și alte cinci tipuri de cancere, printre care cel de tip orofaringian, dar și condilomatoza genitală. Peste 99% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt determinate de infecții de tip HPV. România se află pe primul loc din punct de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin la nivelul țărilor din Uniunea Europeană. Incidența cancerului de col uterin este de 2,5 ori mai mare, iar rata mortalității de peste patru ori mai mare decât media Uniunii Europene. Vestea bună este că majoritatea cancerelor provocate HPV pot fi prevenite prin vaccinare și screening”, a explicat Ana Maria Dull, medic primar obstetrică ginecologie.
Vaccinul HPV este asigurat gratuit, în acest moment, pentru fetele din grupa de vârstă 11 - 18 ani. În farmacii, o singură doză de vaccin HPV costă în jur de 600 de lei.
„Vaccinurile HPV și-au dovedit eficiența și profilul de siguranță pe parcursul a mai bine de 15 ani de utilizare. Idealul este de extindere a administrării vaccinului și în afara intervalului de vârstă 11-18 ani, chiar dacă beneficiarele au fost deja expuse unei potențiale infecții. Vaccinarea ulterioară nu poate vindeca o infecție prezentă, dar poate proteja împotriva tulpinilor cu care încă nu s-a infectat. Femeile cu vârsta până la 45 de ani este necesar să discute personalizat despre vaccinarea anti-HPV, deoarece există încă multe beneficii. Cele mai frecvente reacții adverse raportate post-vaccinare au fost durere, umflare și înroșire la locul vaccinării. Este în puterea fiecăruia dintre noi de a ne proteja împotriva acestor tipuri de cancer”, a mai spus medicul Ana Maria Dull.
Sursa foto: Radio România Brașov FM