Zeci de mii de persoane au asistat la Slujba Sfintei Liturghii, prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Iaşi
Zeci de mii de persoane au asistat, astăzi, la Slujba Sfintei Liturghii, prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Iaşi de către un sobor de 26 de înalţi prelaţi, între care şase mitropoliţi.
14 Octombrie 2022, 20:06
Zeci de mii de persoane au asistat, astăzi, la Slujba Sfintei Liturghii, prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, oficiată la Iaşi de către un sobor de 26 de înalţi prelaţi, între care şase mitropoliţi, informează Radio Iași.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei:
“Avem nevoie imensă, noi de o clipă de linişte, de o clipă de rugăciune, de o clipă de răbdare, de o clipă de pădure, de o clipă de pelerinaj, pentru că, după mărturia unui mare Sfânt: «Dacă tu ai dobândit liniştea cea mare în sufletul tău, multă lume va dobândi liniştea în jurul tău. Şi cu cât vor fi mai multe inimi facificate liniştite lăuntric ancorate în Hristos Dumnezeu, cu atât mai mult puterea cerului va cuprinde viaţa noastră şi viaţa lumii»".
După oficierea Sfintei Liturghii, Distincţia "Crucea Moldavă" a fost acordată, într-o ceremonie specială, celor patru preoţi care, în ultimele şase luni, au îndrumat permanent refugiaţii în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.
Unul dintre ei este Oleg Petrov, preot ortodox din Odesa, care a organizat, la Iaşi, prima grădiniţă pentru copiii refgiaţilor şi a reuşit să integreze în universităţile din municipiu studenţii ucraineeni care au dorit să-şi continuie studiile în România.
„Eu tot ziceam cuvântul «refugiaţi», dar cineva în Cluj-Napoca mi-a zis, chiar şi primarul mi-a zis că «nu sunteţi refugiaţi, sunteţi temporar cu oaspeţi la noi». În momentul de faţă, de ce rămân aici? fiindcă foarte multă lume nu cunoaşte limba română, dar studiază. Sunt foarte multe asociaţii care ajută a studia limba română. În Iaşi, am comunicat cu foarte mult organizaţii şi am deschis şi grădiniţe de copii şi şcoală şi săptămâna trecută Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» şi Universitatea «Gheorghe Asachi» ne-au ajutat să depunem actele pentru studenţii care au venit să înveţe şi majoritatea vor să înveţe şi limba română”, a spus Oleg Petrov.
Pelerinajul de Hramul Sfintei Parascheva va continua până când se va închina şi ultimul pelerin venit la Iaşi cu această ocazie.