Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane
"O alegere nepotrivită poate transforma o persoană în victima traficului de persoane. Totuși, fără clienți nu există trafic", este mesajul campaniei de conștientizare lansată astăzi de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva acestui fenomen.
18 Octombrie 2022, 16:13
„O alegere nepotrivită poate transforma o persoană în victima traficului de persoane. Totuși, fără clienți nu există trafic”, este mesajul campaniei de conștientizare lansată astăzi de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva acestui fenomen.
„Fii ProActiv! Fiindcă tăcererea ascunde victime” sau „3600 împotriva traficului de persoane” sunt doar două teme abordate împreună cu entitățile partenere, pentru informarea cetățenilor asupra modului în care diverși indivizi fără moralitate ajung să faciliteze traficul de persoane.
"Cred că acesta este un mesaj destul de greu și sper să fie auzit și lumea sper să se gândească la acest mesaj, că poate noi trăim cu impresia că nouă nu ni se poate întâmpla și vedem lucrurile ca în filme, dar, din păcate, lucrurile acestea se derulează și se întâmplă lângă noi, de cele mai multe ori. Să fim atenți. Atunci când poate observăm indicatori care pot duce în zona respectivă, să ajutăm. Putem sfătui pe cineva să se adreseze autorităților competente, care pot să investigheze și să analizeze situațiile respective", a precizat Simona Petca, reprezentant Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.
Potrivit reprezentanților Agenției Împotriva Traficului de persoane, odată cu dezvoltarea tehnologiei și expansiunea utilizării internetului, tot mai multe persoane, în special copii și adolescenți, folosesc platforme și aplicații prin care traficanții recrutează, exploatează și controlează victimele.
În spatele multor conturi se află de fapt persoane care vor să obțină un profit de pe urma controlului și exploatării altora.
“Sub umbrela traficului de persoane, ca formă de exploatare nu este numai exploatarea sexuală, cum de cele mai multe ori lumea se gândește. Este și exploatare prin muncă, este și exploatare prin cerșetorie, chiar și pornografia infantilă, traficul de organe, facilitarea șederii ilegale pe teritoriul României. Toate intră sub umbrela traficului de persoane. Cred că este important să fie atenți”, a adăugat Simona Petca.
Prin Sistemul Integrat de Monitorizare și Evaluare a Victimelor Traficului de Persoane, doar în primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate peste 180 de victime.
Acestea au fost exploatate atât pe teritoriul României, cât și a altor state, se arată în analiza statistică a Agenției Naționale Împotriva Traficului de persoane.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com