Ziua Mondială a Teatrului, sărbătorită pe 27 martie
Ziua Mondială a Teatrului este marcată anual pe 27 martie, având scopul de a promova arta teatrală și de a sublinia importanța acesteia în societate.

Articol de Radio România Brașov, 27 Martie 2025, 10:18
Instituită în 1961 de către Institutul Internațional de Teatru (ITI), Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită începând din 1962 de comunitatea artistică mondială.
Un moment central în fiecare an este difuzarea mesajului oficial al Zilei Mondiale a Teatrului. Acesta este redactat de o personalitate artistică de renume internațional, fiind tradus în peste 50 de limbi.
Anul acesta, mesajul este transmis de regizorul grec Theodoros Terzopoulos, o figură emblematică a teatrului contemporan.
Pentru 2025, ITI a anunțat că sărbătoarea se va desfășura între 27 și 30 martie la Rio de Janeiro, Brazilia.
Evenimentul va include spectacole din mai multe țări, ateliere, paneluri de discuții și dezbateri despre moștenirea artistică și culturală, drepturile artiștilor și colaborările internaționale.
În România, istoria teatrului începe în mai 1798, odată cu înființarea primei trupe de teatru autorizate.
Primul teatru public bucureștean a fost „Teatrul de la Cișmeaua Roșie”, înființat în 1816, unde au avut loc o serie de reprezentații până la incendiul din 1825, când clădirea a fost mistuită de flăcări. În 1852 a fost deschis Teatrul Mare din București, condus de Costache Caragiale, prima reprezentație fiind cu piesa “Zoe sau Un amor românesc”, la 31 decembrie, relatează Agerpres.
Teatrul Mare a devenit instituție publică de cultură în 1864, printr-un decret semnat de prim-ministrul Mihail Kogălniceanu, iar în 1875, directorul Alexandru Odobescu punea pe frontispiciu numele instituției - Teatrul Național. La sărbătorirea centenarului, în 1952, Teatrul Național a primit numele lui Ion Luca Caragiale, iar în noiembrie 2014, Teatrul Național “I. L. Caragiale” a fost reinaugurat, după ample lucrări de consolidare și reamenajare.
Cu o vechime de peste 160 de ani, acesta rămâne o instituție-reper pentru cultura românească și cel mai vizitat dintre teatrele românești.