Ziua Națională pentru Adopție
A doua zi după Ziua Copilului, în România sărbătorim Ziua Națională pentru Adopție.
02 Iunie 2020, 15:33
A doua zi după Ziua Copilului, în România sărbătorim Ziua Națională pentru Adopție. În condițiile în care în țara noastră avem un număr de peste 50.000 de copii aflați în grija statului și peste 10.000 abandonați în spitale, adopția este șansa care poate schimba o viață.
Instituirea unei Zile Naționale pentru Adopției are ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor de adopție. Statistica arată că un copil instituţionalizat dorit de o familie ajunge în grija acesteia, în medie, nu mai devreme de un an și jumătate, timp în care trebuie parcurse numeroase proceduri legale. Anul trecut au fost încredințați în vederea adopției 68 de copii, dintre care 30 erau din alte județe, și a fost încuviințată adopția pentru 66 de copii, 30 dintre aceștia de pe profilul copilului greu adoptabil.
Anul acesta, în pofida pandemiei de coronavirus, DGASPC Brașov a eliberat 20 de atestate de familie adoptatoare și a încuviințat adopția în cazul a 21 de copii.
„Pentru că adopția reprezintă o șansă la o familie pentru toți copiii a căror reîntoarcere în familia biologică nu este posibilă, împreună cu specialiștii Biroului Adopții urmărim într-un ritm susținut integrarea cât mai rapidă în familii prin procedura adopției a copiilor declarați ca fiind din punct de vedere legal adoptabili, inclusiv pe perioada stării de urgență. Astfel, procedurile de adopție aflate în derulare nu au fost oprite ele continuând pe canale de comunicare la distanță”, a spus Lidia Mailat, purtătorul de cuvânt al DGASPC Brașov.
Din păcate, Alianța România Fără Orfani arată că un copil care intră în sistemul instituţionalizat este de zece ori mai vulnerabil în faţa traficului de persoane şi de patru ori mai predispus să încerce să-şi ia viaţa. Anual, în țara noastră sunt adoptați puțin peste 1.000 de copii, dar alți 9.000 ajung în sistem.