Klaus Iohannis: Ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă
„Mă adresez tuturor liderilor politici, partidelor care vor intra în Parlament: nu este momentul unor certuri mărunte!”, a transmis astăzi președintele Klaus Iohannis.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 19 Decembrie 2024, 16:03
Șeful statului s-a adresat liderilor politici, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat că PSD se retrage de la masa discuţiilor pentru formarea Executivului şi va vota în Parlament un guvern de dreapta.
Klaus Iohannis a declarat că nu este momentul unor certuri mărunte şi a declarat că va convoca consultările pentru formarea guvernului, cât mai repede, în zilele următoare.
„Voi convoca foarte repede consultări pentru a vedea cum progresăm în acest demers. Nu doresc să impun partidelor un lider sau altul, nu doresc să le dau lecții cum să formeze coaliții și majorități, fiecare știe cum se face. Dar trebuie să o și facă, în interesul României.”, a scris președintele pe pagina sa de Facebook.
„România este într-o situaţie foarte complicată. Avem un război la graniţă, avem atacuri hibride la adresa României, care au dus la anularea alegerilor prezidenţiale, situaţie nemaiîntâlnită, avem o situaţie foarte complicată în Uniunea Europeană, unde statele care sunt considerate motoarele Uniunii au probleme interne de formare a Guvernului, de alegeri anticipate şi altele şi ultimul lucru, repet, ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală şi parlamentară. Aşa ceva trebuie evitat cu orice preţ”, a spus şeful statului la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Kelemen Hunor: „Să fac şi parte dintr-un guvern minoritar este exclus.”
Și preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că este nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară, nu de unul minoritar sau interimar. El subliniază că un guvern minoritar nu trebuie investit.
Kelemen Hunor a precizat, în context, că UDMR nu ar face parte dintr-un guvern minoritar.
„În ultima instanţă, noi putem să fim convinşi să votăm învestitura unui guvern minoritar, dar nu putem să fim convinşi să facem parte dintr-un guvern minoritar. Nu suntem aventurieri politici. Deci, eu, dacă cineva mă convinge, votez şi dau votul de încredere pentru un guvern minoritar, dar spun că nu asta este soluţia. Dar să fac şi parte dintr-un guvern minoritar este exclus, indiferent cine sunt partenerii”, transmite Agerpres.