Camil Petrescu, maestrul analizei psihologice
A revoluționat romanul conștiinței, fiind arhitectul modernismului românesc. ADN-ul său este în fiecare personaj care se caută pe sine.
Articol de Radio România Brașov, 07 Ianuarie 2025, 20:59
Romanul modern a luat ființă în literatura română prin condeiul lui Camil Petrescu.
Nuvelist, prozator, eseist, publicist și dramaturg, Camil Petrescu s-a născut în anul 1894 și a rămas orfan de ambii părinți încă de mic, astfel că a fost crescut de o doică din mahalaua Moșilor.
Dincolo de copilăria sa lipsită de dragostea părintească, Petrescu este un elev de excepție, iar mai târziu urmează cursurile Facultății de Filosofie și Litere a Universității din București.
În primul Război Mondial, ofițerul Camil Petrescu este mobilizat, pleacă pe front, cade prizonier, iar în timpul unui bombardament german își pierde auzul. Folosește însă aceste experiențe și tragismul unui război absurd în romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, publicat în 1930.
Trei ani mai târziu, Camil Petrescu publică cel mai valoros roman al său – „Patul lui Procust”, considerat unul dintre cele mai importante romane ale modernismului european.
Camil Petrescu pleacă spre veșnicie în anul 1957, iar romanul închinat lui Nicolae Bălcescu „Un om între oameni” rămâne neterminat.
În ADN-ul culturii române, gena Camil Petrescu reprezintă luciditatea analitică, căutarea absolutului și revoluția modernistă în proză și teatru.
La aproape 70 de ani de la dispariția sa, opera sa continuă să fascineze prin profunzimea analizei psihologice și prin modernitatea viziunii artistice.