Cultura în ADN - GENA FOLCLORULUI
Cultura nu este doar în cărți, tablouri sau partituri. Este în fiecare celulă a ființei noastre. Este codul genetic care ne definește ca națiune, transmis din generație în generație. De la Eminescu la artiștii contemporani, de la Enescu la muzicienii de azi, cultura română evoluează constant, păstrându-și esența în ADN-ul nostru colectiv.
Articol de Radio România Brașov, 14 Ianuarie 2025, 07:00
GENA FOLCLORULUI
De la glasul de privighetoare al Mariei Tănase la suspinul lăutăresc al lui Făramița Lambru, folclorul românesc poartă în el un cod genetic unic. Este gena care a făcut din Gabi Lunca regina muzicii lăutărești, din Zavaidoc maestrul romanței interbelice, din Romica Puceanu vocea de aur a mahalalei bucureștene.
În această genă găsim patima și durerea cântecului țigănesc, rafinamentul și eleganța romanței, autenticitatea folclorului tradițional și strălucirea muzicii lăutărești. Este ADN-ul care transformă durerea în doină, bucuria în horă și dorul în romanță. De la cafenelele bucureștene unde Cristian Vasile fermeca audiența, până la hanurile unde Zavaidoc își depăna poveștile muzicale.
Azi, această genă continuă să pulseze. În fiecare melodie nouă, în fiecare interpretare contemporană, descoperim ecoul vocilor care au dat glas sufletului românesc. Pentru că în ADN-ul nostru cultural, folclorul nu e doar muzică - e cartea nescrisă a emoțiilor noastre, e limba secretă a inimii românești.
Radio România Brașov vă invită să descoperiți markerii culturali ai genei folclorului.
Și noi avem CULTURA în ADN.
În fiecare dintre noi există un fragment din ADN-ul culturii române.