Floria Capsali, prima mare balerină a României moderne
Născută în 1900 la București, Floria Capsali a fost o figură fundamentală în dezvoltarea baletului românesc modern. Prima mare balerină și coregrafă a României, ea a pus bazele școlii românești de balet, deschizând drumul pentru generațiile viitoare.
Articol de Radio România Brașov, 12 Ianuarie 2025, 13:00
Formată la școala rusă și franceză de balet, Capsali a adus în România tehnica și rigoarea marilor școli europene. A fondat prima școală privată de dans din București, unde a format primele generații de balerini profesioniști români.
Ca interpretă, a strălucit în roluri precum „Moartea Lebedei” sau „Giselle”, aducând pe scena românească rafinamentul și eleganța școlii clasice. Dar poate cea mai importantă contribuție a sa a fost în domeniul pedagogiei coregrafice, unde a dezvoltat o metodă proprie de predare, adaptată specificului românesc.
Creațiile sale coregrafice au îmbinat elementele clasice cu folclorul românesc, creând un stil distinctiv care a influențat dezvoltarea ulterioară a baletului național. Spectacole precum „Nuntă în Carpați” sau „Călin” au demonstrat posibilitatea unei sinteze între universal și național în arta coregrafică.
În ADN-ul culturii române, gena Capsali reprezintă piatra de temelie a școlii românești de balet, capacitatea de a îmbina tradiția cu inovația și devotamentul pentru formarea unei școli naționale de dans. La peste un secol de la începutul carierei sale, influența ei continuă să se resimtă în dansul românesc contemporan.