PARIS 2024 – Box: Pugilista Angela Carini s-a retras din meciul cu algerianca Imane Khelif
Pugilista italiană Angela Carini s-a retras după doar 45 de secunde scurse din lupta cu algerianca Imane Khelif. Carini a a suferit o serie de lovituri puternice de la adversara sa.
Articol de Răzvan Ţirea, 01 August 2024, 22:47
Algerianca Imane Khelif, care anul trecut a eșuat la un test de eligibilitate de gen la Campionatele Mondiale, a fost acceptată la Jocurile de la Paris de către Comitetul Olimpic Internaţional. Această decizie a divizat lumea boxului, scrie Reuters.
Khelif a lansat mai multe lovituri în primele 45 de secunde înainte ca un pumn puternic să lovească nasul lui Carini şi să o determine pe italiancă să ridice mâna și să se întoarcă la colțul său. Antrenorul ei a semnalat că se retrage din meciul din optimile de finală de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Carini a fost distrusă, a căzut în genunchi în ring, a plans şi a refuzat să dea mâna cu Khelif după ce arbitrul a declarat-o pe algeriancă învingătoare.
„Sunt o luptătoare. Tatăl meu m-a învățat să fiu o războinică. Atunci când sunt în ring, folosesc acea mentalitate, mentalitatea unui războinic, o mentalitate de învingător. De data aceasta nu am reușit. Nu am pierdut în această seară, doar am cedat cu maturitate", a spus Carini reporterilor după ce a abandonat lupta.
Două sportive transgender acceptate să lupte la Paris
Khelif și campioana mondială de două ori din Taiwan, Lin Yu-Ting, au fost acceptate să lupte la Paris de către Comitetul Olimpic Internaţional. Amândouă au fost descalificate la Campionatele Mondiale din 2023 după ce au eșuat la testele de eligibilitate ale Asociației Internaționale de Box (IBA) care împiedică sportivii cu cromozomi masculini XY să concureze în evenimentele feminine.
Comitetul Internaţional Olimpic are printre priorităţi echitatea, incluziunea și nediscriminarea pe baza identității de gen și a variațiilor de sex şi oferă ghiduri federațiilor pentru a asigura incluziunea și echitatea în sport, inclusiv pentru sportivii cu Tulburări de Dezvoltare Sexuală (DSD).
„Aici este vorba despre oameni reali și vorbim despre viețile reale ale oamenilor. Au pierdut și au câștigat împotriva altor femei de-a lungul anilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional, Mark Adams.
Cunoscuta autoare britanică J.K. Rowling a reacţionat
Could any picture sum up our new men’s rights movement better? The smirk of a male who’s knows he’s protected by a misogynist sporting establishment enjoying the distress of a woman he’s just punched in the head, and whose life’s ambition he’s just shattered. #Paris2024 pic.twitter.com/Q5SbKiksXQ
— J.K. Rowling (@jk_rowling) August 1, 2024
Autoarea britanică J.K. Rowling, care a devenit o figură vocală în ceea ce privește definiția a ceea ce înseamnă să fii femeie, a spus că visele lui Carini au fost spulberate de reguli nedrepte. „O tânără pugilistă tocmai a pierdut tot pentru ce a muncit și s-a antrenat pentru că I s-a permis unui bărbat să intre în ring cu ea" a scris Rowling pe X. "#Paris2024 va fi pentru totdeauna pătat de această nedreptate brutală," a adăugat ea.
Prim-ministrul italian de dreapta, Giorgia Meloni, a spus că meciul lui Carini împotriva lui Khelif nu a fost o luptă între egali.
„Cred că sportivii care au caracteristici genetice masculine nu ar trebui să fie admişi în competițiile feminine. Și nu pentru că vrei să discriminezi pe cineva, ci pentru a proteja dreptul sportivelor de a putea concura în condiții egale", a declarant Giorgia Meloni.
Vise spulberate
„Sunt afară, visul meu s-a terminat. Așa că m-am simțit foarte tristă, cu inima frântă. Nu este corect ca Olimpiada mea să se termine aici, nu este corect ca visul meu să se termine aici, pentru că un sportiv face atât de multe sacrificii. Nu mi-e rușine să spun că am renunțat, nu mi-e frică să mă întorc în acel ring”, a spus Carini.
Citeşte şi: PARIS 2024 - Canotaj: Locul 4 la patru rame feminin pentru România