8 iunie, Ziua Mondială a Oceanelor
În fiecare an, pe 8 iunie, este marcată Ziua Mondială a Oceanelor, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea protejării acestora.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 08 Iunie 2024, 09:19
Tema pentru Ziua Mondială a Oceanelor 2024 este „Catalyzing Action for Our Ocean & Climate”. Oceanele acoperă peste 70% din suprafața Pământului, reglează clima și adăpostesc o varietate incredibilă de viețuitoare marine. Ziua Mondială a Oceanelor promovează conștientizarea și încurajează pe toată lumea să ia măsuri pentru a conserva și utiliza aceste resurse vitale în mod durabil.
Știați că...
Oceanele oferă 99% din spaţiul de locuit de pe Terra şi conţin peste 230 de mii de specii identificate de vieţuitoare, dar numărul real se estimează a fi de 2 milioane.
Viaţa din oceane a evoluat cu 3 miliarde de ani înaintea celei terestre.
Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină şi a coastelor.
La nivel global, valoarea de piaţă a resurselor şi industriilor marine şi costiere este estimată la 3.000 de miliarde de dolari pe an sau aproximativ 5 la sută din PIB-ul mondial.
Sunt cea mai mare sursă de proteine şi absorb 30% din bioxidul de carbon produs de oameni.
40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activităţile umane, inclusiv prin poluare, pescuitul necontrolat şi pierderea habitatelor costiere.
Mai puţin de 5% din oceanul planetar a fost explorat până acum. Originea oceanelor de pe Pământ rămâne necunoscută.