140 de ani de la premiera piesei "O scrisoare pierdută"
Azi, 13 noiembrie 2024, se împlinesc 140 de ani de la premiera piesei "O scrisoare pierdută", de marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale.
Articol de Anna-Martina Piukovici, 13 Noiembrie 2024, 12:41
Editura Casa Radio lansează Seria CARAGIALE din colecția „Fonoteca de Aur – Teatru“ – spectacole radiofonice de colecție și text: O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D-ale carnavalului! Ediții (în format carte + CD) – îngrijite de criticul literar Cosmin Ciotloș.
"O scrisoare pierdută" este, fără îndoială, capodopera absolută a neegalatului Ion Luca Caragiale. Iar când este transpusă pentru teatru radiofonic de Sică Alexandrescu şi se bucură de o distribuţie de-a dreptul mitică, cu actori români de teatru care au făcut istorie – Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Elvira Godeanu, Ion Finteşteanu, Grigore Vasiliu-Birlic, Niky Atanasiu, ș.a –, atunci pare, fără umbre, că genialul dramaturg şi-a întâlnit interpreţi pe măsură.
O scrisoare pierdută poate fi ascultată în această transpunere radiofonică din 1952. Şi poate fi şi citită în volumul ce însoţeşte CD-ul. O restituire completă – audiţie şi lectură, la Editura Casa Radio.
"Despre Scrisoarea pierdută s-a spus totul. Inclusiv că ar fi o mare dramă creștină (demonstrația, aparținându-i lui N. Steinhardt, e totuși splendidă), în care, la final, fiecare ajunge să-l ierte pe fiecare. Pentru șantaj, pentru indiscreție, pentru chilipiruri, pentru infidelitate, pentru fraude, pentru ipocrizie. Lista e întinsă și nu stau s-o transcriu în întregime.
Odată cu piesa O scrisoare pierdută, Caragiale e pe cai mari. Prevede un succes, o schimbare de statut (și financiar, da, dar în primul rând cultural, de profil și, în definitiv, de greutate) și nu se ferește să-i identifice precis sursa: completa sa integrare în comunitatea junimistă, față de care se simte îndatorat și cu care, ca nicicând altcândva până atunci, simte că face corp comun. E motivul pentru care ține să-i aibă alături la premieră pe cât mai mulți, căci își dă seama, prin ei (și mai cu seamă prin liderul lor informal) a devenit ceea ce tocmai realizează că e". (Din Direcția nouă, text de prezentare al audiobookului, de Cosmin Ciotloş)
Seria CARAGIALE din colecția „Fonoteca de Aur“ – O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă, D-ale carnavalului – ediții (în format carte + CD) îngrijite de criticul literar Cosmin Ciotloș – va fi pezentată la Târgul de Carte Gaudeamus Radio România (Pavilionul B2 Romexpo), sâmbătă, 7 decembrie 2024, ora 14.00.
Invitați: Cosmin Ciotloş – critic literar, Attila Vizauer – regizor, redactor-şef Teatrul Naţional Radiofonic, Domnica Ţundrea – realizator Teatrul Naţional Radiofonic și Andrei Huţuleac – actor, regizor, scriitor.
Mai multe detalii despre albume, la www.edituracasaradio.ro.
Albumele sunt disponibile, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temişana nr. 31 sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro).
De asemenea, pot fi achiziţionate de la partenerii de distribuţie.