Cine apreciază arta contemporană? | Reportaj
Brașovenii și turiștii au avut ocazia în acest weekend să admire lucrări de artă contemporană în 17 spații din oraș, cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor din Brașov.
Articol de Camelia Vlad, 06 Octombrie 2024, 13:39
Publicul a avut acces în locații consacrate, precum Galeria 9, Centrul Cultural Apollonia, Centrul Cultural Reduta, Muzeul de Artă Brașov sau Turnul Artelor, dar și în spații mai puțin obișnuite pentru astfel de expoziții.
De asemenea, a avut ocazia să interacționeze cu autorii lucrărilor. Printre aceștia, pictorul brașovean Dumitru Șchiopu.
”Avem o moștenire destul de bogată și partea bună este că artiștii se raportează acum la toate curentele istorice. Avem artiști care încă îl idolatrizează pe Caravaggio, alții pe Rembrandt. Avem artiști care vor să se despartă de toată această veche cultură și de imaginea veche și încearcă o nouă modalitate de abordare a culturii”, a precizat Dumitru Șchiopu.
Artistul plastic Dumitru Șchiopu spune că, în ziua de astăzi, se poate face artă din orice, de la caroserii de mașini și materiale vegetale până la pământ și cenușă, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea creativă a oamenilor, atât a celor care concep, cât și a privitorilor.
De multe ori, artiștii plasează niște simboluri în operele lor, pe care consumatorii de artă le pot percepe în funcție de propiile experiențe de viață:
”Calculatorul a devenit un instrument care ajută foarte mult pentru că s-au dezvoltat niște mecanisme. Sunt programe care te ajută să scormonești în bagajul tău de idei și să scoți la suprafață orice îți trece prin minte. De asemenea, sunt tehnici de a tipări, de a printa 3D. Practic, te poți ajuta de multe alte lucruri în afară de pensule și culori. E o situație extraordinară, poți să faci din orice artă”, a adăugat Dumitru Șchiopu.
Pot creatorii de artă contemporană să-și asigure existența în urma vânzării lucrărilor?
”Se poate. Eu trăiesc acum din artă. Nu extraordinar, dar piața de artă, mai ales piața internațională dovedește că poți trăi chiar foarte, foarte bine. Toată lumea a auzit de Ghenie. Ghenie este printre primii 4-5 artiști cotați la nivel global. Deci, pe anumite lucrări de artă contemporană se încasează acum chiar zeci de milioane de euro”, a mai spus Dumitru Șchiopu.
Cele mai recente lucrări ale artistului vizual Dumitru Șchiopu pot fi admirate, până în 31 octombrie, la Galeria Inspiratio de lângă Biserica Neagră.