Transylvania Tango Fest/Marathon, la Brașov, între 1 și 5 august
În perioada 1-5 august 2024 se întâmplă din nou la Brașov: TTM - Transylvania Tango Fest/Marathon by Tango Brașov®, eveniment cultural ajuns anul acesta la cea de-a XV-a ediție.
Articol de Ruxandra Stoica, 29 Iulie 2024, 11:18
Transylvania Tango Fest/Marathon® este primul și cel mai longeviv eveniment internațional anual de tango argentinian din România, organizat din 2008 de Doina Enache, profesor fondator al școlii de tango argentinian “Tango Brașov by Studio Tango Nada Mas®”.
Evenimentul, emblematic pentru Brașov, are deja o istorie și o reputație excelentă în comunitatea culturală locală și în comunitatea de tango națională și internațională, fiind realizat cu sprijinul Ambasadei Argentinei la București.
O surpriză deosebit de plăcută în acest an marcat de sărbătoare este prezența la deschiderea TTM 15 a Excelenței Sale, domnul Ambasador al Argentinei în România, Carlos Alejandro Poffo. Excelența Sa va adresa câteva cuvinte publicului și dansatorilor, joi, 1 august 2024, în Piața Sfatului, în cadrul primei sesiuni de “Outdoor Guerilla Milonga” din program.
Ediția aniversară din acest an reunește la Brașov participanți din România și din străinătate (22 de țări) și pregătește pentru publicul iubitor de cultură bucuria de trăi tangoul dansat în Piața Sfatului. Pentru participanții TTM, evenimentul privat se va desfășura la Cercul Militar, și separat, de la orele 19.00 la 21.30, publicul brașovean este invitat în Piața Sfatului, zona fântânii arteziene, în zilele de joi (1 august), vineri (2 august), sâmbătă (3 august) și duminică (4 august) să se bucure de muzică și de dansul participanților la eveniment, în cadrul “Outdoor Guerilla Milonga”.
Despre proiectele și evenimentele marca Tango Brașov
Proiectele inaugurate de Doina Enache în orașul de la poalele Tâmpei, s-au născut din dorința de a împărtăși experiența tangoului, prin organizarea festivalului, spectacolelor, prin organizarea de lecții, practici, milonga și seminare - pentru începători și nu numai, în colaborare cu profesori de pe scena internațională a tangoului și din România .
Astfel, în anul 2009, la un an după prima ediție TTM, Doina a inaugurat școala de tango argentinian “Tango Brașov by Studio Tango Nada Mas®”.
Proiectele în premieră, premergătoare deschiderii școlii de la Brașov sunt fundația pe care este construită identitatea comunității.
- August 2008: inaugurarea primei ediții TTM.
- Decembrie 2008: „TanGo - bucuria de a dansa în doi”, proiect care a continuat în anii următori cu seminare lunare de tango argentinian susținute de invitați din țară și din străinătate.
- Iulie 2009: „Outdoor Guerilla Milonga” – primul concept din România de tango în aer liber, organizat în Piața Sfatului.
Programul de predare al școlii este conceput să familiarizeze participanții la curs cu bazele tangoului argentinian și oferă ocazia descoperirii acestui dans natural, pasionant, plin de energie și cu valențe terapeutice în același timp.
Doina Enache a demarat proiecte, susținut cursuri și demonstrații de tango argentinian alături de profesorii internaționali: Ricardo Viqueira (Argentina), Luca Lamberti (Italia), Ronen Khayat (Israel), Rodrigo Fonti (Argentina), Aly Kemal Ozkan (Turcia), Ilias Mouzourakis (Grecia) și a participat la evenimente culturale de anvergură, precum: „Gala Eugen Doga”, TamTam Festival, “Parfum de femeie” (Castelul Ghica Dofteana), „Yo Soy Maria” (Ateneul National Iași), Simfest Mureș (festivalul internațional de film și televiziune), „Piazzolla Nights” by Centrul Cultural Reduta (2019), “Velvet Tango”, Tanghetto @ Sala Patria, Brașov, Simfest Târgu Mureș (Festival internațional independent de film și televiziune), “TanGo @ Centrul Cultural Apolonia”.
Cele mai recente proiecte culturale inițiate la Brașov și care au continuitate în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta sunt “TanGo Nights of Buenos Aires” (septembrie 2022) și “TanGo vis și poezie. Poezia va salva lumea”, în regia lui Toma Enache (ianuarie 2023).
Despre organizator
Doina, descoperă tangoul argentinian în anul 2005 la New York, când, participă pentru prima dată, din curiozitate, la un seminar de tango argentinian la școala DanceSport Manhattan. Urmează, în perioada 2005-2006, aprofundarea tangoului tot la New York, prin pregătiri intense alături de maeștri consacrați, dintre care enumerăm: Guillermina Quiroga (Argentina), Ronen Khayat, Murat Erdemsel.
Începe să gândească tangoul în perspectivă și continuă desăvârșirea tehnicii de dans și apoi șlefuirea tehnicii de predare, participând la evenimentele de tango susținute de către profesori de renume din Argentina și nu numai: Carlos y Rosa Perez, Damian Esselle & Nancy Louzan, Adrian Veredice & Alejandra Hobert, Sebastian Arce & Mariana Montes, Ismael Ludman & Maria Mondino, Ezequiel Paludi & Geraldine Rojas, Michelle Lamb, Ney Melo, Maya Schwartz, Ozhan Araz & Serkan Gokcesu, Marcela Trape, Gonzalo Orihuela & Solange Chapperon, Michael Nadtochi & Elvira Lambo.
În perioada 2012-2016, în colaborare cu Teatrul „Sică Alecsandrescu” Brașov pentru piesa de teatru „Fazanul” (în regia maestrului Cristian Hadgi-Culea), Doina contribuie atât cu viziunea proprie asupra coregrafiei, cât și cu momente spectaculoase de tango argentinian.
Parteneri culturali: Ambasada Argentinei la București, Centrul Cultural Reduta.