1.000 de arbori și arbuști pentru un kilometru de centură verde a Brașovului!
Articol de Adina Chirvasă, 29 Aprilie 2025, 17:15
100 de tei și 900 de arbuști din lemn câinesc au fost plantați, marți, de către angajații primăriei și ai instituțiilor de mediu în zona centurii ocolitoare, intrarea dinspre București.
Practic, un kilometru de centură verde în zona Ocolitoarei Brașovului.
"Cred că o centură verde pe lângă centura de asfalt este binevenită în Brașov. Poate că, dacă ne uităm aici de jur împrejur, vedem că avem foarte mult verde, dar crearea unei astfel de centuri este foarte importantă, atât prin reducerea poluării, cât și prin ceea ce se întâmplă dincolo de această centură, mai ales că aici vin foarte mulți brașoveni, pentru a se bucura de zona verde și de pârâul Timiș. Chiar discutam că, în locul acesta, am putea să facem împreună cu vecinii noștri de la Săcele o zonă de agrement în adevăratul sens al cuvântului. Ea există deja neoficial, oamenii vin aici la grătare, dar putem să o dezvoltăm la un alt nivel. Este adevărat și faptul că întotdeauna un pom pe care îl plantezi are un impact special asupra mediului, dar are și un impact special asupra vieții noastre în general, pentru că indiferent de cât verde avem, simțim nevoia de a avea și mai mult“, a declarat viceprimarul municipiului Brașov, Dan Ghiță.
Campania s-a derulat în cadrul parteneriatului dintre Primăria Brașov și Asociația Act for Tomorrow, evenimentul fiind susținut de o companie privată, prin programul „România Plantează pentru Mâine”.
Președintele Asociației Act for Tomorrow, Andrei Coșuleanu:
"Mă bucur că după o perioadă în care am dezvoltat un protocol de colaborare cu Primăria Brașov, am ajuns astăzi să trecem și în teren, să plantăm primul kilometru verde din centura Brașovului. Un kilometru verde care, pentru noi, înseamnă un prim angajament pe care ni-l luăm la Brașov, un prim angajament care va continua cu mai multe zone și mi-e foarte util să dau exemplu continuarea centurii Brașovului, drumul de sud-est, spre cartierul Noua. Acest demers va continua; pentru noi este important să ne asigurăm că arborii respectivi se prind, astfel că îi vom îngriji în următorii 4-5 ani, le asigurăm nutrienții necesari când au nevoie pentru ca dezvoltarea lor să fie completă. Plantăm o mie de arbori și arbuști și, astfel, dezvoltăm un întreg ecosistem”.
Arborii de astăzi se adaugă celor plantați în această primăvară, pe aliniamentele stradale, în cartiere și în locurile de unde au fost extrași pomii care reprezentau un risc pentru populație.
Vă reamintim că primăria a pornit în urmă cu 5 ani un program de creare a unei centuri verzi în jurul ocolitoarei, în 2020 fiind plantați 5000 de puieți în zona ocolitoarei care separă cartierul Bartolomeu Nord de Stupini.