1 august – Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar
Cancerul pulmonar se menține drept primă cauză de deces prin cancer, în România, cu o rată de mortalitate care a crescut. Analizele anuale ar trebui să devină un obicei, spun medicii de familie.
Articol de Camelia Vlad, 01 August 2024, 15:54
Medicii de familie, de cele mai multe ori primii specialiști către care se îndreaptă pacienții atunci când apar probleme de sănătate, recomandă ca oamenii să își formeze un obicei de a-și face analize uzuale cel puțin o dată pe an, nu doar atunci când apar dureri de orice fel.
Cu atât mai mult dacă au obiceiuri vicioase, precum fumatul sau consumul de alcool, a declarat astăzi, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Bronhopulmonar, președinta Patronatului Medicilor de Familie Brașov, dr. Ana Șestacova, într-o intervenție la Pulsul Zilei, cu Florin Pop, la Radio România Brașov:
„În ceea ce privește patologia oncologică, avem foarte, foarte multe cazuri, nu numai de cancer pulmonar, ci de cancer de col uterin, de cancer mamar, de cancer de colon. De cele mai multe ori se întâmplă că pacientul este cel care nu vine la un control profilactic, se simte tânăr, se simte în forță, se simte sănătos și atunci zice: «Dacă nu mă doare nimic, nu mă duc la medic». Un lucru total eronat. Cert este că trebuie să încurajăm pacienții noștri, chiar și pe cei tineri, chiar și pe cei sănătoși, mai ales cei care au predispoziție în familie, care au obiceiuri vicioase, să se prezinte măcar o dată pe an la medicul de familie, astfel încât să beneficieze de acea profilaxie și de acele analize care nu ar trebui să lipsească din portofoliul fiecărui pacient”.
Din nefericire, cancerul bronhopulmonar nu are simptome specifice în stadii incipiente. Manifestări precum tusea, expectorația cu sânge sau scăderea în greutate pot apărea în stadii avansate ale bolii.
Tocmai din această cauză, bolnavii se prezintă foarte târziu la medic, spun specialiștii.
Potrivit raportului „Profil de țară privind Cancerul”, realizat în anul 2023 de Centrul Național de Supraveghere a Bolilor Netransmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, în România, cancerul pulmonar se menține drept primă cauză de deces prin cancer, cu o rată de mortalitate care a crescut cu aproape 11% comparativ cu anul 2000.
Numărul deceselor înregistrate anual este, în prezent, de aproximativ 11.000.