10 milioane de euro în minus în bugetul municipiului Brașov pe anul 2024
Asta arată o serie de audituri făcute în instituții din subordinea Primăriei municipiului Brașov, prezentate astăzi de primarul George Scripcaru.
Articol de Adina Chirvasă, 23 Ianuarie 2025, 14:50
Potrivit acestuia, cea mai mare problemă a fost constatată la Corona, unde au fost și plăți făcute problematic.
De exemplu, au fost angajate multe persoane pe partea sportivă, dar care nu aveau activitate sportivă – respectiv 29. Sau, au fost înființate 17 posturi de manageri, mai mult decât ar fi avut nevoie instituția, șefi care au fost plătiți și cu mii de euro, ar arăta auditul.
Lucrurile se vor schimba, susține primarul George Scripcaru:
Nu discutăm aici de contractele de activitate sportivă care sunt astăzi în vigoare, care sunt valabile și care își vor duce activitatea sportivă în continuare, în așa fel încât să nu afectăm activitatea sportivă. Auditul a constatat acest lucru, mi-a prezentat situația, mi-a și făcut recomandări. Persoanele care au fost în situația asta nu vor mai face parte din structura acestui club. Adică nu vor mai fi plătite și vom eficientiza printr-o nouă organigramă care a fost aprobată de Consiliul Local, urmând a fi nominalizate persoanele. Adică ce făceam cu 15-19 persoane, așa-ziși manageri, vom face de fapt cu 3 persoane pe funcții de conducere, care vor coordona activitatea.
O altă problemă a fost sesizată, arată auditurile, pe partea de cofinanțare a proiectelor pe Ghidul Unic, respectiv sportive, culturale, sociale, de tineret. Astfel, s-a constatat că au fost făcute plăți pentru 85% din finanțările solicitate, dar au existat multe cazuri în care solicitanții nu au putut prezenta documente justificative pentru activitățile derulate. Cele mai mari probleme au fost pentru proiectele culturale.
Viceprimarul municipiului Brașov, Dan Ghiță:
Am avut 50 de proiecte și o sumă aprobată inițial de 5.700.000 de lei. 6 beneficiari din cei 50 au reușit să aducă hârtiile exact așa cum trebuia. Ceilalți 44 au fost obligați să aducă banii înapoi. Cea mai mare sumă pe care o avem de recuperat de la unul dintre cei care au depus proiecte de la o entitate este de 126.000 de lei. Adică vorbim de un proiect de 250.000 de lei, din care 126.000 lei trebuie să-i recuperăm. Cea mai mică sumă pe care o avem de recuperat de la un alt beneficiar este de 1.500 de lei.
Apoi au mai fost 27 de proiecte înscrise initial pentru finanțare pe linie socială, educațională, mediu, tineret. Doar 18 au mai fost aplicate, iar din cele 3 milioane alocate pe întreg programul vor fi plătiți doar jumătate.
Municipalitatea Brașov va trebui să prezinte în curând un proiect de buget al municipiului pentru 2025 luând în calcul și minusul de 10 milioane de euro de la sfârșitul lui 2024.