30 de urși problemă în Brașov, relocați în ultimii 3 ani
Administrația municipiului Brașov a relocat 30 de urși în ultimii trei ani, după apariția Ordonanţei de Urgenţă nr.81/2021 pentru aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor urșilor asupra oamenilor și a bunurilor acestora.
Articol de Camelia Vlad, 12 Iulie 2024, 15:57
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că actul normativ menționat este „un prim pas în protejarea vieţii umane”, care a permis luarea unor măsuri în cazul conflictelor om-urs: „Cred că suntem orașul și, de fapt, unitatea administrativ-teritorială care a avut cele mai multe situații de interacțiune om-urs, cele mai multe vizite ale urșilor în zona locuită. Această ordonanță, cu toate că are câteva carențe în felul în care creează instrumente de intervenție, a reprezentat cu siguranță un pas înainte în protejarea populației, pentru că acum avem o echipă foarte clar definită, responsabilă în a evalua riscul și a lua măsuri”.
Edilul Brașovului a menționat că, până în prezent, la Braşov nu au fost identificați urși cu comportament deviant, care să prezinte semne de agresivitate şi intenţie de atac şi nu a fost niciun caz de recoltare. Însă, este nevoie de mai multă informare şi educaţie, inclusiv în rândul autorităţilor, consideră primarul Allen Coliban: „Ar trebui mult mai multă informare și educare, atât în rândul populației, dar și în rândul celor care intervin, pentru că situații în care există apeluri la 112, apeluri ignorate de către cei care ar trebui să intervină și să facă corect acea evaluare a riscurilor sunt situații care duc la astfel de tragedii. Trebuie să avem personalul care intervine astfel de situații, să fie foarte clar instruit, să avem o viteză de reacție cu privire la echipele de intervenție, astfel încât în cazul unui urs agresiv să se poată face izolarea și capturarea lui, chiar și recoltarea lui, atunci când situația o impune”.
Edilul a adăugat că, pe lângă panourile de avertizare și informare cu privire la prezența urșilor în zonă, s-ar impune și o strategie pentru limitarea vizitelor acestor animale în oraș, care să conțină, printre altele, un sistem de monitorizare a traseelor urșilor problemă și montarea de garduri electrice, pentru crearea unor puncte de barieră.
Citește și: Recomandări pentru amatorii de drumeții montane pe perioada caniculei