A început o nouă ediție a școlii de vară pentru străini
21 de tineri veniți din 11 țări învață limbă, cultură și civilizație românească la Brașov.
Articol de Adina Chirvasă, 01 Iulie 2024, 13:57
Învață limbă, cultură și civilizație românească la Brașov. Vorbim despre 21 de tineri veniți din 11 țări, precum Belgia, Brazilia, Franța, Israel, Mexic, veniți la școala de vară de la Brașov, un program al Institutului Cultural Român, aflat la ediția cu numărul 27, care a fost deschis oficial astăzi.
“Vor avea nu doar cursuri de limba română, ci și un program variat cu numeroase ateliere. Practic, nu vor învăța doar limba română, ci vor învăța foarte multe despre cultura și civilizația românească. Vor avea ateliere de jurnalism și publicitate, dansuri populare. Sâmbătă, vor face excursie la Sibiu, la Muzeu Astra și vor vizita orașul Sibiu. Următoarea sâmbătă vor face excursie la Viscri”, a spus Roxana Morteanu, reprezentant al Institutului Cultural Român.
Dascăli la aceste ateliere le vor fi specialiști renumiți în domeniu, precum Irina Margareta Nistor pentru partea de cinematografie, sau Adrian Cioroianu, pentru partea de istorie.
Printre cursantele din acest an sunt și Erin, și Grace. Ambele sunt din Statele Unite ale Americii, din New York City, și ambele au rădăcini românești. Erin chiar cunoaște câteva cuvinte în limba română, dar vrea să învețe cu adevărat limba.
“Sunt pe jumătate româncă, tatăl este român, dar nu am învățat limba română în copilărie. Totuși, am învățat și exersat această limbă, însă nu am fost niciodată în România, așa că am vrut să vin aici și în special la Brașov, pentru că străbunicii mei erau din Brașov, așa încât ca în perioada în care sunt aici să ajung și la Arhive, pentru a afla mai multe despre rudele mele”, a spus Erin.
Familia lui Grace a plecat din Timișoara în anii 90.
În vremea copilăriei cunoștea câte ceva din limba română, dar acum vrea să învețe mai mult.
“Am venit aici pentru a-mi îmbunătăți limba, astfel încât să pot vorbi cu rudele și cu părinții mult mai bine. Mi s-a spus că româna a fost prima limbă pe care am învățat-o, dar am pierdut-o, de-a lungul anilor, așa că vreau să o reînvăț. Am găsit aceste cursuri online, prin Institutul Cultural Român din New York, m-am înscris la acest program, pentru că încă de când l-am văzut am zis că trebuie să vin aici. Nu am mai fost până acum în Brașov, dar părinții mei mi-au spus mereu că este un oraș frumos, ceea ce este adevărat, este foarte frumos și chiar sunt fericită că am putut veni aici, la această școală”, a spus Grace.
O premieră a cursului în acest an este că 6 cursanți beneficiază de o bursă din partea Universității Transilvania din Brașov, constând în cazare și masă.
„Este o premieră. Susținem programul și contribuția financiară a Institutului Cultural Român oferind unor cursanți tineri, care vin în primul rând din universități străine, o bursă care le acoperă cazarea și o masă, astfel încât nu trebuie să-și consume toată taxa sau toată bursa pe care o primesc pe cazare și costurile vieții în Brașov în aceste 20 de zile cât durează școala de vară”, a explicat decanul Facultății de Litere, conf.univ.dr. Adrian Lăcătuș.
Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească se vor încheia în 20 iulie.