ANSVSA: 10 tone de alimente, retrase de la vânzare. Amenzi de peste 5 milioane de lei
Au fost retrase de la vânzare peste 10 tone de produse alimentare și 5.817 milioane de ouă și au fost date amenzi în valoare totală de 5,1 milioane de lei după unele controale ce au urmărit prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie.
Articol de Radio România Brașov, 18 Decembrie 2024, 13:12
Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 27 noiembrie - 13 decembrie 2024, instituţia a verificat 5.637 de unităţi înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi 830 de mijloace auto.
Controalele oficiale au fost făcute de reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în: pieţe agroalimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non-animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării).
De asemenea, au fost făcute controale în: unităţi de alimentaţie publică (pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice, magazine alimentare şi alte unităţi care vând produse alimentare.
575 de amenzi, în valoare totală de peste 5 milioane de lei
În urma acestor controale, au fost date 575 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5.095 de milioane de lei. În plus, au fost emise 10 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.
Totodată, în urma acestor acţiuni, au fost retrase oficial de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare şi 5.817 milioane de ouă de consum, ce au fost trimise către unităţi de neutralizare.
Printre principalele neconformităţi constatate şi sancţionate se numără: depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; comercializarea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea programului de autocontrol; și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Alte nereguli găsite de inspectorii sanitari veterinari au fost: produse cu termen de valabilitate expirat expuse la comercializare; nerespectarea legislaţiei privind ambalarea şi etichetarea produselor; lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor; transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar; respectiv personal fără echipament de protecţie.
ANSVSA a precizat că va continua verificările și le-a recomandat consumatorilor să fie atenți la produsele pe care le cumpără și să verifice etichetele şi condiţiile de păstrare ale acestora, astfel încât să se asigure că respectă standardele de siguranţă alimentară.