Anul acesta, pe 30 martie, este marcată Ziua internaţională zero deşeuri
Ziua instituită de anul trecut de ONU are drept scop reducerea practicilor de consum şi de producţie nesustenabile la nivel mondial.
Articol de Theodora Ghiorghiu, 30 Martie 2024, 17:21
Omenirea generează anual circa 2,1 - 2,3 miliarde tone de deşeuri solide la nivelul comunităţilor oraşelor, produse în mare parte din ambalaje, electronice, produse din plastic şi resturi alimentare.
Doar 61-62% din deşeurile solide municipale ale planetei sunt gestionate prin facilităţi organizate.
În acest sens, îmbunătăţirea colectării, reciclării şi a altor forme de management a deşeurilor rămâne o prioritate urgentă.
Resursele trebuie refolosite şi recuperate cât mai mult posibil, iar produsele trebuie să fie proiectate în aşa fel încât să fie durabile şi să necesite cât mai puţine materiale şi cu un impact cât mai mic.
Soluţiile pot determina reducerea poluării aerului, a terenului şi a apei, precum şi scăderea extragerii resurselor naturale limitate şi preţioase. Pentru a obţine obiectivul zero deşeuri la nivelul societăţilor trebuie acţionat la toate treptele tuturor părţilor responsabile.
Consumatorii îşi pot schimba comportamentele în ce priveşte consumul şi pot reutiliza sau repara produse atât cât de mult este posibil înainte de adoptarea deciziei de renunţare la acestea.