Atelier de educație montană
Articol de Nicolae Jalea, 28 Martie 2025, 17:31
Serviciul Public Județean Salvamont – Salvaspeo Brașov și Spitalul Sfântul Constantin au organizat un atelier de educație montană adresat elevilor de clasa a IX-a de la Colegiul Național Johannes Honterus din Brașov.
Activitatea a avut loc în cadrul unui program educațional menit să formeze tineri responsabili și conștienți de riscurile și regulile pe care le implică activitățile desfășurate în mediul montan.
"Atelierul a fost susținut de salvamontiștii brașoveni, care le-au oferit participanților atât informații teoretice, cât și exemple practice privind orientarea pe munte, recunoașterea și interpretarea corectă a semnelor montane, precum și importanța echipamentului adecvat – de la bocanci și îmbrăcăminte, până la rucsac și trusă de prim-ajutor. Un capitol important al întâlnirii l-a constituit modul de acțiune în caz de accident pe munte. Elevii au învățat cum trebuie gestionată o situație de urgență, cum se face o alertare corectă a echipelor de salvare și ce manevre de prim-ajutor pot fi aplicate pentru a stabiliza o persoană accidentată până la sosirea salvatorilor. Aceste informații, esențiale în prevenirea agravării accidentelor, au fost prezentate într-o manieră accesibilă, interactivă și adaptată nivelului de înțelegere al elevilor", a declarat Sebastian Marinescu, șeful SPJSSBv.
O altă temă de interes pentru participanți a fost meseria de salvator montan. Salvamontiștii au vorbit despre pregătirea necesară, antrenamentele periodice, intervențiile dificile la care sunt chemați, dar și despre satisfacția oferită de această profesie. Acest atelier face parte din seria de acțiuni prin care Salvamont Brașov își propune să consolideze educația montană în rândul tinerilor și să reducă, prin prevenție și informare corectă, numărul accidentelor în zonele montane.