Papa Francisc a murit la 88 de ani. Ce urmează acum în Biserica Catolică
Papa Francisc, primul Suveran Pontif de origine latino-americană, a murit luni dimineață. Ce urmează pentru Biserica Catolică după moartea Papei?

Articol de Răzvan Ţirea, 21 Aprilie 2025, 11:39
Papa Francisc, primul Suveran Pontif de origine latino-americană, a murit luni dimineață la vârsta de 88 de ani, potrivit unui anunț oficial transmis de Vatican. Moartea sa marchează sfârșitul unui pontificat de peste un deceniu, profund marcat de reforme, controverse și apropierea față de cei marginalizați. Dar ce urmează pentru Biserica Catolică după moartea Papei?
„Sede Vacante”: Biserica fără Papă
Odată cu decesul Papei, Biserica Catolică intră într-o perioadă specială numită „Sede Vacante” (în traducere, „Scaunul Vacant”). Aceasta desemnează intervalul de timp în care Scaunul Apostolic al Romei este oficial vacant, iar Biserica nu are un lider spiritual.
Administrarea treburilor curente revine Cardinalului Camerlengo, care preia conducerea temporară a Vaticanului. În această perioadă, nu pot fi luate decizii majore, ci doar acțiuni de rutină.
În prezent, Cardinalul Kevin Joseph Farrell deține funcția de Camerlengo al Bisericii Romano-Catolice. El a fost numit în această poziție de către Papa Francisc pe 14 februarie 2019.
Născut în Dublin, Irlanda, în 1947, Cardinalul Farrell a fost hirotonit preot în 1978. Ulterior, a fost numit episcop auxiliar la Washington în 2001 și episcop de Dallas în 2007. În 2016, Papa Francisc l-a numit prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, iar în 2024 a devenit președinte al Curții Supreme a Statului Vatican.
În calitate de Camerlengo, Cardinalul Farrell are responsabilitatea de a administra treburile curente ale Bisericii în perioada de Sede Vacante, inclusiv organizarea Conclavului pentru alegerea noului Papă și gestionarea bunurilor și finanțelor Vaticanului.
Ritualul doliului și Novemdiales
Următoarele zile vor fi marcate de un doliu oficial de 9 zile, denumit „Novemdiales”, în care se vor celebra liturghii zilnice în memoria Papei Francisc. Sicriul acestuia va fi expus în Bazilica Sfântul Petru, unde credincioșii vor putea să-și ia rămas-bun. În paralel, vor avea loc pregătiri riguroase pentru Conclav, adunarea solemnă în care va fi ales următorul Papă.
În aprilie 2024, Papa Francisc a aprobat o ediție actualizată a cărții liturgice pentru riturile funerare papale, care va ghida slujba funerară care nu a fost încă anunțată.
A doua ediție a Ordo Exsequiarum Romani Pontificis introduce mai multe elemente noi, inclusiv modul în care rămășițele pământești ale Papei vor fi tratate după moarte.
Conclavul: Alegerea noului Suveran Pontif
La aproximativ două săptămâni de la moartea Papei, toți cardinalii sub 80 de ani vor fi chemați la Vatican pentru a participa la Conclav. Acesta se desfășoară în Capela Sixtină, în izolare totală, fără acces la telefoane sau internet.
Cardinalii vor vota de mai multe ori pe zi, până când unul dintre candidați va obține o majoritate de două treimi. După fiecare tur de scrutin, buletinele de vot sunt arse, iar semnalul vizual este oferit lumii printr-un fum:
-
Fum negru înseamnă că nu s-a ajuns la un consens.
-
Fum alb anunță alegerea noului Papă.
Habemus Papam
Imediat după alegerea noului Suveran Pontif, Cardinalul protodiacon va apărea la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a rosti celebra formulă: „Habemus Papam” – „Avem un Papă!”
Noul Pontif își va face apoi apariția publică și va oferi prima sa binecuvântare „Urbi et Orbi” („Către Cetate și către Lume”).
Cine urmează?
Papa Francisc a numit aproape 80% dintre cardinalii electori, crescând șansele ca următorul Papă să continue viziunea sa progresistă. Cu toate acestea, nu este exclus ca Biserica să se reorienteze spre o linie mai conservatoare, în funcție de echilibrul de forțe din interiorul Colegiului Cardinalilor.
Un moment istoric
Moartea Papei Francisc reprezintă un moment de cotitură pentru lumea catolică și pentru întreaga comunitate internațională. În zilele ce urmează, atenția globală se va îndrepta spre Vatican, în așteptarea unui nou lider spiritual.
Citeşte şi: Papa Francisc s-a stins din viaţă