„BlueStreamline” a prezentat monopostul cu care va concura în patru competiții internaționale
Echipa de curse va pleca duminică, spre Barcelona, unde în 1 august debutează competiția de pe circuitul catalan.
Articol de Adina Chirvasă, 25 Iulie 2024, 11:04
Echipa de curse „BlueStreamline” a Universității Transilvania din Brașov a prezentat, miercuri seară, cel de-al 15-lea monopost cu care va concura în patru competiții internaționale. BS24 este rezultatul unei munci de 8 luni a 24 de studenți, coordonați de profesorul Mihai Comșiț.
„Monopostul acesta vrea să fie o evoluție a ceea ce noi am construit în 15 ani și a ajuns la niște performanțe dinamice, în urma testelor pe care le-am desfășurat pe circuitul de carting de la Ghimbav, prin faptul că e cu 2 secunde pe tur mai rapid, ceea este foarte mult în competiția noastră. Dar ce vroiam să subliniez prin faptul ăsta, că acești studenți sunt niște minți briliante, sunt niște oameni care și-au găsit un loc în care să-și exprime dorințele lor, pasiunile lor, visurile lor și prin prisma faptului că ei construiesc an de an astfel de mașină, o mașină de curse. Ei reușesc să își aplice ]n mașina asta, toate cunoștințele care le dobândesc și asta mi se pare mult mai valoros decât faptul că noi câștigăm niște premii. Nu asta e marea miză. Marea miză este să creăm niște oameni care sunt performanți la nivel de inginerie și nu numai”, a declarat Mihai Comșiț.
Practic, an de an echipa se înnoiește în jurul unui nucleu. La primele recrutări sunt și peste 80 de studenți care intră în proiect, dar până spre startul sezonului competițional mai rămân în jur de 24-25 de tineri.
Anul acesta, lider de echipă este Cosmin Chindea, de la Facultatea de Matematică și Informatică.
„Am studiat la facultate informatică și în anul întâi am văzut un anunț de recrutare pentru echipa de curse și dorința mea a fost să văd cum pot implementa informatica și cursele împreună. Drumul meu m-a dus în alte părți, am făcut partea de aerodinamică a mașinii în ultimii 3 ani, iar anul acesta am ajuns și team leader. Atribuțiile mele constau în a manageria echipa din punct de vedere al gestionării task-urilor, a gestionării fondurilor și a organizării în garaj, pentru ca toată echipa, toată trupa să funcționeze ca un ansamblu bine uns, cum se zice în mecanică”, a punctat Cosmin Chindea.
Cosmin a preluat ștafeta de la Mircea Andrei Niculcea, care a terminat inginerie, iar în prezent este masterand la Management și strategii de afaceri.
„Vin din pasiune, la fel ca și colegii mei. Vrem să îmbinăm ceea ce învățăm la facultate cu mașinile de curse și cu competițiile. Practic, anul acesta pentru mine a fost un an de schimbare, pentru că mi-am schimbat și domeniul de studiu, dar și schimbare în cadrul echipei, pentru că nu am mai fost team leader, nu m-a mai implicat direct așa de mult în dezvoltarea mașinii și am încerca să dezvolt persoane noi care să se ocupe de treaba asta. Aș putea spune că pentru monopostul BS24 am fost mai mult un cadru suport”, a punctat Andrei Niculcea.
Echipa de curse va pleca duminică, spre Barcelona, unde în 1 august debutează competiția de pe circuitul catalan. Apoi vor mai avea circuitul din Croația, Polonia și, mai apoi, Formula Student Balkans, T&T Karting Transilvania. În 2023, cu cel de-al 14-lea monopost dezvoltat, echipa Universității Transilvania a fost cea mai bună în trei din cele patru competiții.
Un milion de euro, buget pentru 2025
Un milion de euro. Este suma pe care conducerea Universității Transilvania o pune la bătaie pentru ca echipa de curse „BlueStreamline” să dezvolte, pentru 2025, un monopost electric.
„Pentru că se tot discuta de bugetele pe care alte universități le alocă pentru dezvoltarea unor noi mașini, pentru construirea unor noi mașini, Universitatea Transilvania din Brașov vrea să intre și ea în rândul universităților care își respectă studenții care fac performanță și care sunt implicați în domeniul lor și pentru anul următor vom pune la dispoziție 1.000.000 euro pentru echipa de studenți care va dezvolta noua mașină electrică de competiție a Universității Transilvania”, a declarat rectorul Universității Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan.
Echipa de curse a Universității Transilvania a câștigat, în 2023, trei premii, în patru circuite internaționale în care a participat. Și în acest an va fi la startul acestora, începând chiar de la 1 august, în Catalunya.
Citește și: Fotbal: UEFA sancționează federațiile pentru comportamentul sportivilor de la EURO 2024