Braşovul şi braşovenii la Marea Unire din 1918
În urmă cu mai bine de un secol, brașovenii au sărbătorit cu mare fast Marea Unire de la 1 decembrie 1918.
01 Decembrie 2020, 16:31
În urmă cu mai bine de un secol, brașovenii au sărbătorit cu mare fast Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Și asta cu atât mai mult cu cât se aflau la capătul unui Război Mondial înecat în sânge și suferință.
"Știm bine că în acea perioadă istorică sărbătoarea începea tot timpul în biserică. Astfel și în Brașov, dimineața, în toate bisericile ortodoxe s-au tras clopotele, s-a bătut toaca, iar în Biserica Sfântul Nicolae din Schei, cea mai importantă biserică românească a orașului, s-a ținut o mare slujbă înbcheiată cu urarea <<Trăiască România Mare>> şi cu cântecul lui Andrei Mureşianu << Deşteaptă-te, române!", a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.
Zeci de braşoveni, însufleţiţi de idealul naţional, au participat la Alba Iulia, la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Documentele vremii vorbesc despre o participare braşoveană impresionantă, în fruntea căreia se aflau intelectuali de marcă ai acelei perioade, printre care Andrei Bârseanu, Tiberiu Brediceanu, Vasile Saftu sau Zaharia Bârsan.
A doua zi, după Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, Marele Sfat Naţional Român a ales delegaţia care să prezinte Rezoluţia de Unire regelui Ferdinand I, la Bucureşti. Pe tot drumul, trenul delegaţiei Unirii a fost întâmpinat cu aclamaţii. În 12 decembrie 1918, în Gara Braşov, autorităţile locale au primit delegaţia cu garda naţională şi drapele.
"Braşovenii au venit într-un număr impresionant, la Gară, pentru a-i saluta pe cei ce duceau actul ce înmormânta o frontieră, cum spuneai ei atunci, şi făcea din Braşov, care până atunci fusese un oraş la margine de imperiu, unul din principalele oraşe din inima României Mari", a adăugat Nicolae Pepene.