Celulele 1 și 2 de la groapa de gunoi, închise până la finalul lui iunie
Celulele 1 și 2 ale depozitului ecologic de deșeuri vor fi închise până la sfârșitul lunii iunie, au anunțat reprezentanții municipalității, termen asumat, de altfel, și de constructor.
23 Aprilie 2020, 14:23
Celulele 1 și 2 ale depozitului ecologic de deșeuri vor fi închise până la sfârșitul lunii iunie, au anunțat reprezentanții municipalității, termen asumat, de altfel, și de constructor. În februarie, termenul anunțat pentru închiderea acestora era sfârșitul lunii mai, dar depindeau în mare măsură de vreme. Reprezentanții municipalității au verificat stadiul lucrărilor de închidere și în ce măsură este repectat graficul de execuție.
„E o ușoară întârziere datorită timpului rece care a fost în ultima perioadă, atunci când a și nins, dar care va fi recuperată în acest weekend. Important este ca, în următoarele luni, să finalizăm montarea acestor instalații și lucrările care se execută aici. Sunt echipamente care trebuie aduse din alte țări, din Marea Britanie, din Cehia, din Slovacia. Cred că o să reușim, în următoarele luni de zile, să finalizăm și această investiție, care să capteze mirosurile. Dacă reușim acest lucru, cred că putem să spunem, după aceea, că o problemă existentă a fost rezolvată”, a spus George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
Până în acest moment s-au executat peste 70% din lucrări, cea mai mare parte constând în lucrări de profilare a celor două celule, impermeabilizare și acoperirea lor cu pământ vegetal. Au mai fost instalate și sistemele de preluare și transport al biogazului.
„În momentul de față suntem la etapa în care întindem pe suprafața impermeabilizată stratul de pământ de recultivare, de 85, care, practic, e penultimul strat de pământ care asigură și impermeabilizarea celulei, după care mai urmează un strat de pământ vegetal, cu grosime de 15 centimetri și bineînțeles, înierbarea acestui strat, astfel încât depozitul să arate la urmă ca o oază de verdeață”, a precizat Bogdan Mitache, șef de șantier.
Urmează apoi etapa de montare a centralei de ardere a biogazului și de finalizare a înierbării celor două celule. Însă în zonă mai este o problemă:
„La drumul de acces dinspre Brașov spre Tărlungeni, la acest depozit, e un nor foarte mare de praf care este determinat de faptul că aici sunt foarte mulți constructori. Există și cei care exploatează cariere și balastriere aici în zonă, cu constructori care, la fel, fac depozitări în zonă și care utilizează această infrastructură și care fac un nor mare de praf, care praf unde vine? În Brașov. Acest drum este în proprietatea municipiului Săcele și trebuie să discutăm cu Primăria Săcele și cu constructorii care utilizează acest drum, să îl amenajăm”, a mai spus George Scripcaru.
În prezent, deșeurile din municipiu, dar și din întreg județul sunt aduse la celula 3, care are un grad de umplere de circa 70%. Când se va umple, și aceasta va trebui închisă și apoi, depozitarea va fi făcută în celula 4.
Lucrările de închidere a celulelor 1 și 2 au o valoare de 3 milioane de euro, iar finanțarea este asigurată de administratorul depozitului, Fin Eco Brașov.