Centru pentru dependenții de droguri, la Braşov
Lunar, trei-patru persoane sunt internate la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov din cauza intoxicației cu substanțe din categoria drogurilor.
20 Noiembrie 2019, 17:05
Lunar, trei-patru persoane sunt internate la Spitalul de Neurologie și Psihiatrie Brașov din cauza intoxicației cu substanțe din categoria drogurilor, potrivit directorului interimar al unității spitalicești, dr. Florin Bîgiu. Cazurile au nevoie de atenție specială, într-un centru dedicat, de care Brașovul nu dispune, în prezent.
Astfel, pentru anul 2020, conducerea spitalului și-a propus să creeze un Centru pentru dependenții de droguri, într-un spațiu propriu, unde pacienții să poată urma procedura specifică pentru a renunța la viciu.
Dr. Florin Bîgiu a precizat că acest proiect ar putea fi concretizat la Zărnești, unde a fost identificat un spațiu potrivit acestei activități de recuperare.
În acest sens, o echipă de medici din Spitalul Neuro din Brașov s-a deplasat la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Prof. Dr. Al Obregia" București, pentru informare.
"Unele investiții, respectiv aparatura de biochimie, prezintă module dedicate pentru analiza metaboliților drogurilor în sânge sau în urină. În acest scop, o echipă din spitalul brașovean s-a deplasat la spitalul Obregia din București, care are un centru funcțional, să facă un schimb de bune practici și să vedem ce înseamnă pentru noi, din punct de vedere investițional, logistic, al aprobărilor și autorizărilor necesare din partea Ministerului Sănătății. Ne dorim să facem acest lucru deoarece această patologie este din ce in ce mai frecventă și la Brașov", a declarat dr. Bîgiu.
Tratamentul unui dependent de droguri este de lungă durată și necesită urmarea unei proceduri.
"O dată depistat cu această dependență, pacientul va fi internat mai întâi într-o secție de psihiatrie acuți, unde se vor face primele încercări de substituție cu metadonă, iar după stabilizare, deci după ce depășește sevrajul, el poate fi transferat într-o secție de cronici, unde va continua cu substituția. În momentul în care psihiatrii care-l monitorizează își vor da avizul, pacientul poate fi externat, urmând să țină legătura cu medicii prin intermediul Centrului de sănătate mintală", a specificat dr. Bîgiu.
O investiție importantă în acest proiect va fi și pentru securizarea centrului, pentru a nu permite accesul traficanților, cu diferite substanțe.