Ceremonia de înființare a Corpului Multinațional de Sud-Est, în prezența președintelui Klaus Iohannis
Ceremonia de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est a avut loc în Centrul Național de Instruire Întrunită "Getica" din localitatea Cincu în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.
23 Iulie 2020, 20:34
Ceremonia de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est a avut loc în Centrul Național de Instruire Întrunită ”Getica” din localitatea Cincu în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a ministrului Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul aceleiași ceremonii, s-a dat citire ordinului de împuternicire a comandantului și i-a fost înmânat Drapelul de Identificare al Corpului Multinațional Sud-Est.
„Este o unitate nouă și după cum știm o unitate militară prinde viață în momentul în care primește drapelul. Acest lucru s-a întâmplat astăzi, aici, în poligonul de la Cincu”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Ulterior desfășurării ceremoniei de înființare a avut loc etapa finală a Exercițiului cu termen scurt de notificare cu participarea integrată a unor unități și mari unități aparținând Forțelor Terestre și Forțele Aeriene Române.
Exercițiul, la care participă aproximativ 1.000 de militari și peste 200 mijloace tehnice a avut ca scop perfecționarea procesului de integrare a capabilităților militare pentru executarea sincronizată a unor acțiuni militare complexe.
„Acest exercițiu este practic un exercițiu de validare al nostru în care am încercat și eu spun că am reușit cu succes să activăm, să pregătim o misiune și să dizlocăm capabilitățile forțelor terestre într-un timp foarte scurt - mai puțin de 72 de ore. Armata României a purtat dialoguri cu celelalte țări membre ale Alianței și nevoia de apărare a Alianței a dus la această materializare și spuneam, asumare din partea României în regiunea Mării Negre”, a spus Generalul maior Iulian Berdilă, șeful Forțelor Terestre.
Comandamentul de la Sibiu, ca element al Structurii de Forțe a NATO, va asigura, la pace, coordonarea forțelor din cadrul prezenței aliate din regiune, monitorizarea evoluțiilor din mediul de securitate, precum și o mai bună integrare operațională a forțelor aliate și a forțelor unor parteneri strategici, la criză și conflict. În același timp, va constitui atât un element regional important în planificarea, coordonarea și conducerea activităților de instruire și evaluare în cadru aliat, cât și un factor esențial de descurajare a potențialelor amenințări.
Corpul Multinațional de Sud-Est, alături de Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova și de Divizia Multinațională Sud-Est din București, reprezintă contribuția substanțială a României la consolidarea unei posturi de descurajare și apărare credibile a Alianței pe flancul estic.