Cine se poate folosi de defibrilatoarele externe din oraș
De doi ani, mai multe defibrilatoare externe automate sunt accesibile în locuri publice din Brașov.
Articol de Camelia Vlad, 05 Noiembrie 2024, 20:01
Primele aparate au fost montate în Piața Sfatului și Livada Poștei, prin proiectul „O secundă pentru viață”, apoi alte 4, de municipalitate, în Centrul Civic și piețele Astra, Dacia şi Tractorul. Acestea pot fi utilizate de orice cetățean, chiar dacă nu are cunoștințe medicale aprofundate.
Cum este posibil ne explică inițiatorul proiectului, dr. Alexandru Covaciu, președintele Caravanei cu Medici - filiala Brașov: „Există mai multe defibrilatoare amplasate pe domeniul public, iar folosirea lor este cât se poate de simplă. Defibrilatoarele sunt echipate cu mesaje vocale care instruiesc persoana care acordă primul ajutor. Fiecare pas, de la pasul de a suna la 112 până la pasul de a începe compresiile toracice și momentul în care se aplică șocul electric. Practic, totul este automatizat la aceste aparate”.
Defibrilatoarele externe automate s-au dovedit unelte eficiente din punct de vedere al costurilor pentru salvarea de vieți și creșterea ratei supraviețuirii în cazurile de stop cardiac.
Cum știm când trebuie să apelăm la acest aparat ne spune dr. Alexandru Covaciu: „Defibrilatorul practic se folosește doar când este un stop cardiac și pacientul este inconștient. În momentul în care găsim o persoană care este căzută, inconștientă, în acel moment trebuie să ne ducem și spre defibrilator. Ce este infarctul? Infarct este în momentul când una dintre arterele care irigă mușchiul inimii se blochează. Simptomele pot varia de la durere puternică în torace, simptomul clasic, o durere toracică anterioară cu caracter de apăsare, este ca și cum te-ar călca un elefant pe piept, care se poate duce de obicei în mâna stângă, se poate duce în mandibulă, se poate duce și în spate”.
Oboseală instalată brusc, dificultăți de respirație, amețeală și transpitațiile reci sunt alte simptome care pot fi asociate cu stopul cardiac, a adăugat medicul cardiolog.
Studiile de specialitate arată că stopul cardio-respirator este una dintre principalele cauze de deces în Europa.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media europeană de 44 la 100.000 de locuitori.
Citește și: