UNITER: Semnal de alarmă în legătură cu linșajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului ”Proorocul Ilie”
De mai bine de cinci zile curg atacurile și amenințările la adresa echipei de creație a spectacolului Proorocul Ilie, montat pe scena Studio a Teatrului Național, de regizorul Botond Nagy, pe textul lui Tadeusz Słobodzianek.

Articol de Radio România Brașov, 01 Aprilie 2025, 09:27
UNITER a transmis un mesaj prin care trage un semnal de alarmă în legătură cu linșajul mediatic care s-a dezlănţuit în jurul spectacolului ”Proorocul Ilie”, anunță București FM.
Considerăm că toată avalanșa de remarci răuvoitoare despre acest spectacol riscă să se transforme într-un atac la cultură pe cât de nefondat, pe atât, de injust şi de periculos.
Scenograful Dragoș Buhagiar, președintele Uniunii Teatrale din Romînia explică:
În cazul de față, decuparea din spectacol a unei secvențe de 35 de secunde și transformarea acesteia în știre de senzaţie, fără o contextualizare pertinentă a mizei de adâncime a montării în întregul ei, ne aduce aminte de practici totalitare de cenzură și de subminarea libertății de creație, instrumente dureroase de represiune ale dictaturii ceaușiste.
Este vorba despre un video difuzat pe Tik Tok, filmat, fără acordul organizatorilor, în timpul recentei reprezantației acestui spectacol. Amintim că fiecare teatru de stat sau particular anunță înainte de începerea unui spectacol: ”Filmatul și fotografiatul sunt strict interzise!”
De aici s-a declanșat un val de reacții în mediul online. Artiștii au fost jigniți, înjurați și achiar amenințați cu moartea. S-a cerut demisia conducerii instituției și scoaterea spectacolului din repertoriu, fiind considerat o ”blasfemie”.
Tot în acea zi, atât BOR cât și TNB au dat comunicate de presă pe acest subiect.
Biroul de Presă al Patriarhiei Române anunța:
… luăm act cu mâhnire de utilizarea defăimătoare a simbolurilor religioase creștine în timpul interpretării piesei de teatru „Proorocul Ilie” și sperăm ca, pe viitor, manifestările culturale să continue să respecte dimensiunea sacră a acestora, fără a prejudicia în vreun fel valoarea lor spirituală.
La câteva ore distanță, Teatrul Național I.L. Caragiale din București făcea următoarele precizări:
Spectacolul Proorocul Ilie nu își propune să aducă vreo ofensă credinței creștine sau oricărei alte convingeri religioase. Dimpotrivă, montarea este o reflecție asupra credinței, asupra fragilității convingerilor umane și asupra pericolelor extremismului de orice fel. Este un demers artistic care încurajează toleranța, dialogul și o înțelegere mai profundă a complexității spiritului uman.
În plus, menționăm că unele imagini apărute pe platformele sociale au fost scoase din contextul real al spectacolului, prezentând fragmente izolate într-un mod care distorsionează mesajul artistic al montării. Spectacolul nu este o blasfemie și nu își propune să ridiculizeze credința, ci, dimpotrivă, invită la o reflecție profundă asupra relației dintre om și divinitate, asupra modului în care credința poate fi influențată sau deturnată.
Ulterior, vineri dimineața, într-o conferinţă de presă susținută la Târgu Jiu, ministrul Culturii declara:
Am avut o discuţie cu domnul director de la Teatrul Naţional. I-am solicitat să iasă public, ceea ce s-a şi întâmplat printr-un comunicat de presă, să explice, dânsul, alături de echipa sa de colegi, de conducere, au prezentat explicaţiile într-un comunicat de presă. Eu cred că domeniul cultural trebuie să unească, nu să dezbine, mai ales în aceste vremuri de încercare pentru români. Sunt vremuri în care cetăţenii au opinii diferite, de aceea cred că, în următoarea perioadă, colegii care au atribuţii în domeniu trebuie să fie mai implicaţi. În cursul după-amiezii de ieri, au apărut în Monitorul Oficial modificări în cadrul structurii guvernamentale. La Ministerul Culturii a fost schimbat un secretar de stat, avem un nou coleg secretar de stat de astăzi, care va prelua aceste atribuţii de la domnul Voicu, respectiv domnul Demeter Andras, iar domnul Mădălin Voicu va trece pe o poziţie de subsecretar de stat. Am avut de dimineaţă discuţii cu domnul Demeter Andras, n-am putut să îi dau atribuţiile încă în scris, pentru că ieri seară s-a publicat această decizie, luni va prelua atribuţiile şi se va implica în soluţionarea nefericitului incident de la Teatrul Naţional.
Din păcate, lucrurile au escaladat nu doar pe rețelele de socializare, artiștii și angajații TNB implicați în proiect fiind direct amenințați. O parte dintre ei au făcut public acest fapt, Regizoul a anunțat că urmează căile legale în apărarea sa:
În contextul controversei create în jurul spectacolului „Proorocul Ilie”, montat la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, am fost ținta unor mesaje cu caracter amenințător și discriminator pe platformele de socializare. Aceste mesaje conțin amenințări extrem de grave la adresa integrității mele fizice și psihice, precum și insulte și incitări la ură, motivate de originea mea etnică maghiară.
Ca urmare a acestor fapte, avocata mea a inițiat deja demersuri juridice împotriva a 14 persoane care au trimis mesaje de acest gen:
1. plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare (art. 206 Cod Penal) și incitare la violență, ură sau discriminare (art. 369 Cod Penal)
2. petiție către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru constatarea și sancționarea contravențională a faptelor de discriminare comise împotriva mea.
În mesajul publicat pe 31 martie, UNITER atrage atenția societății civile asupra faptului că:
Orice formă de cenzură poate dinamita actul de cultură și poate reprezenta o gravă imixtiune în spațiul gândirii critice pe care acesta îl articulează. Nu avem legitimitatea să ne exprimăm asupra unui act artistic fără a fi luat cunoştinţă de el în integralitatea lui. De asemenea, orice instrumentalizare a unei creații artistice și transformare a ei în suport al unui discurs marcat de ură și intoleranță constituie un pericol major pentru o societate democratică. Încercarea, fie ea deliberată sau nu, de obstrucționare a libertății de exprimare a unor artiști, de denigrare a creației acestora, ajungându-se până la ieşiri violente putând periclita integritatea lor fizică, și, cu atât mai mult, deturnarea sensurilor unui act artistic ni se par inacceptabile într-o societate liberă. Rolul teatrului, ca formă de exprimare artistică și educație culturală, ca apărător al democrației și drepturilor omului, a fost și este să pună conducătorilor și omenirii oglinda în față.
UNITER promovează valorile fundamentale ale democrației, incluzând liberul acces la credință și religie. Imixtiunea într-o creație artistică poate reprezenta un precedent deosebit de periculos, cu accente și consecințe societale dintre cele mai nefaste. Dreptul de a gândi liber și de a crea sunt fundamentale pentru progresul cultural. De aceea, îndemnăm comunitatea noastră și societatea civilă la rațiune, pentru apărarea dreptului la liberă.exprimare.
Dragoș Buhagiar, scenograf, președinte UNITER, amintește, la finalul acestui mesaj care este rolul teatrului:
Teatrul a fost și va fi un loc de dezbateri care ne dau forță și claritate, ne ghidează și ne eliberează de traume moștenite. Să-l păstrăm astfel!
CITEȘTE ȘI: Premii pentru ascultători, la 35 de ani de București FM