Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă” are propriul post de radio
De vineri a început să emită CIM Media – radioul Colegiului Național „Dr. Ioan Meșotă”.
Articol de Adina Chirvasă, 04 Aprilie 2025, 16:20
Este vorba despre un proiect care s-a născut în urmă cu un an, la inițiativa unui fost meșotist, inginerul Ciprian Pulbere, care a donat timp, pasiune și echipamente pentru colegiul ce l-a format în urmă cu mai bine de jumătate de veac, pe când se numea Liceul Dr. Ioan Meșotă.
Ciprian Pulbere este absolvent al promoției 74. Acesta ne-a declarat:
Cu ocazia întâlnirii de 50 de ani, am văzut că liceul a evoluat foarte mult, chiar spectaculos, dar că mai sunt lucruri de făcut. Și am solicitat conducerii să-mi spună cu ce aș putea să-i ajut. După care ne-am implicat în resonorizarea întregii clădiri cu un sistem de public address. Ulterior, am văzut că există multă dorință din partea elevilor și atunci mi s-a aprins acest beculeț de a organiza o clasă de media. Este o chestie pe care eu o fac pro bono și cursul este facultativ. Și încercăm să aducem specialiști care să-i învețe lucrurile pe care eu nu le știu. Dorim ca ei să știe mai mult și eu aș vrea ca acest proiect mare, în timp, să se transforme într-un obiect de studiu permanent. E vorba de comunicarea prin mass-media.
Chiar și facultativ, cursul de media i-a încântat pe elevi, începând de la clasa a VIII-a, care au participat în număr mare inclusiv la vizitele în redacțiile mari de TV, din București. Ulterior, inginerul Pulbere a adus și echipamentele necesare: mixere, amplificatoare, boxe, microfoane, monitoare și camere video, iar la parterul clădirii a fost amenajat studioul CIM Media. De care se ocupă elevii, cu sprijin de la fostul meșotist.
Printre elevii implicați este Teodora Bălos:
În primul rând, eu sunt foarte atrasă de toate activitățile care se întâmplă în cadrul liceului și mai ales de radio am fost interesată, pentru că sunt pasionată de tehnologie. Acum sunt și la Centrul de Excelență la electronică și am spus că un nou proiect nu poate să strice.
Ea face echipă cu Torok Robert și Alexandru Sfîntu, la fel de pasionați de partea tehnică a acestui proiect.
Torok Robert:
Noi lucrăm cu butoanele. Doamna directoare chiar m-a memorat în telefon <șeful de la butoane>. Deci avem un pupitru și sus la etaj. Acela controlează în momentul de față difuzoarele de pe hol și acestea. Noi nu punem doar sunet, ci și video. Adică dacă avem vreun proiect, vreo prezentare, ceva de genul, atunci noi o să adăugăm pe proiector prezentările. Ecranul de proiectare este chiar în zona pe care o numim piscină, adică amfiteatrul nostru. Noi tot pregătim acest proiect de ceva vreme și ne propunem să fie cât mai bun, vrem să fim mai bun decât celelalte școli care au un astfel de radio.
Alexandru Sfîntu:
În acest proiect de Radio CIM eu sunt pe partea tehnică. Mă ocup de mentenanță, pot să spun, la boxe. Trebuie să mă asigur că sunetul este unul bun, că microfoanele funcționează, că nu există microfonie. Pentru că trebuie gândit și cum sunt amplasate boxele, ca sunetul să nu vină direct în microfon, când cineva vorbește și poate este și muzică pe fundal. Mă ocup și de partea de muzică pe timpul pauzelor aici de la studioul nostru am toate controlele pentru a reda muzică sau pentru a putea face anumite anunțuri.
Între altele, prin CIM Media, elevii învață și despre compozitori ai muzicii clasice, dar și de muzicieni care au făcut istorie, un proiect de difuzare în oglindă avându-i în prim-plan pe Bach și The Beatles.
Studioul lor le oferă și posibilitatea de a face podcasturi, înregistrări și transmit simultan pe youtube și pagina de facebook a Colegiului Național "Dr. Ioan Meșotă".