Colegiul Național Unirea a găzduit concursul județean „Made for Europe”
Machete, produse artistice, broșuri au fost printre lucrurile care au împodobit standurile a 14 unități școlare din județ, reunite în concursul județean „Made for Europe”.
Articol de Adina Chirvasă, 22 Martie 2024, 19:30
Este vorba despre produsele realizate de către elevi în diverse proiecte cu finanțare europeană. După mulți ani de desfășurare la Casa Corpului Didactic, în acest an, concursul a fost găzduit de Colegiul Național Unirea.
Directorul instituției, profesor Maria Antal, ne-a declarat:
“Colegiul Național Unirea nu este doar o școală veche de educație și de cultură în centrul Brașovului, este o școală preocupată să deruleze proiecte de tot soiul, naționale și internaționale. Concursul acesta arată, sigur, nu numai competențele pe care și le-au format copiii, ci promovează valorile naționale și valorile europene. Totodată, ceea ce e minunat este faptul că antrenează alături profesori, elevi și părinți, le stimulează creativitatea, inovația”.
Inclusiv elevii de la Unirea au intrat în această competiție cu un proiect de aflabetizare media și cetățenie europeană, derulat în parteneriat cu Franța și Grecia. Elevă a Colegiului Național Unirea, Camelia Dobrean:
“Proiectul nostru se numește EMICE+ și este abrevierea, în franceză, de la educație media și informare asupra cetățeniei europene. Timp de doi ani am îmbrățișat misiunea de alfabetizare media, acest termen foarte vag, care, de fapt, se referă la crearea de aptitudini pentru puterea de abordare a conținutului media. Elevul, astăzi, își asumă două roluri foarte mari. Este consumator de media. Nu există adolescent fără un cont pe social media, fără un cont pe TikTok. În schimb, adolescentul de astăzi nu se mai mulțumește cu rolul pasiv și adoptă inclusiv rolul activ, devine direct producător de mesaj. Iar pentru a face asta într-un mod responsabil e nevoie de gândire critică, de aptitudini și toate acestea rezultă în educația media”.
În cadrul acestui proiect, uniriștii, alături de colegii europeni au făcut 48 de articole, podcasturi, iar săptămâna viitoare vor fi la Paris, pentru a pune în scenă 8 articole.
„Made for Europe” a ajuns la cea de-a 16 ediție și a crescut atât cantitativ, cât și calitativ, a precizat inspectorul responsabil cu implementarea proiectelor europene din cadrul IȘJ Brașov, Silviana Cioceanu.
“De-a lungul timpului, în județul Brașov numărul de școli care implementează proiecte a crescut foarte mult și au simțit aceste școli impactul pe care proiectele le-au avut. Atât asupra elevilor, care devin mult mai motivați, dorindu să participe și știind că acest lucru se întâmple în urma unei selecții în care criteriile pot fi și rezultatele lor la învățătură și voluntariatul și prezența. Un lucru care mă bucură foarte tare este faptul că în ultimii ani avem mult mai multe proiecte de mobilitate. Profesorii merg la cursuri de formare în străinătate, pe domenii precum bullying, cyberbullying, prevenirea abandonului școlar și absenteismului. Dar și elevii pot merge în mobilitate”, a precizat Silviana Cioceanu.
Cel mai bine sintetizează experiența mobilității Maia, elevă la Școala Gimnazială din Vulcan.
“Consider că sunt norocoasă că o elevă dintr-o școală rurală a avut posibilitatea de a merge într-o altă școală din Europa, să vadă cum învăță alți copii, cum lucrează ei la ore, cum este orașul lor. Și acolo am învățat foarte multe lucruri noi, metode noi, resurse noi, activități de programare, de gândire, computaționale offline. Mie mi-a plăcut foarte mult acest lucru, pentru că m-a ajutat enorm să mă descurc singură, să învăț mult mai bine limba engleză”, ne-a declarat Maia.
Dintre toate proiectele prezentate, la finalul competiției vor fi alese cinci cele mai bune care vor reprezenta județul nostru în etapa națională, ce va avea loc la Râmnicu Vâlcea, la sfârșitul lunii aprilie.