Compania Apa Brașov, investiții de peste 200 de milioane de euro
Compania Apa Brașov va investi peste 200 de milioane de euro, bani europeni, pentru proiecte ce vor viza inclusiv soluții pentru schimbările climatice și furnizarea apei în mod eficient, în condițiile în care și în Brașov a intervenit fenomenul de secetă.
Articol de Adina Chirvasă, 29 Mai 2024, 18:41
Dar până atunci, Compania va derula un proiect de modernizare a surselor subterane de apă, în valoare de aproape 20 de milioane de lei.
Anunțul a fost făcut de către directorul economic al Companiei Apa, Teodor Popa, prezent la Forumul Apelor Dunărene, care se desfășoară în premieră în România, la Brașov.
Acesta a explicat că pentru oraș și alte localități, lacul Tărlung este principala sursă de alimentare cu apă potabilă, 80% din necesar provenind de aici. Directorul economic al Companiei Apa, Teodor Popa:
„Dacă noi ne credeam cumva apărați, după cum știți, acum doi ani a avut loc o secetă prelungită. Ea s-a manifestat prin scăderea nivelului lacului de la Tărlung, ceea ce ne-a obligat să folosim resursele subterane, cu un efect, din fericire, numai economic. Au fost niște costuri extraordinare, criza energetică suprapunându-se peste această criză a apei. Din fericire, avem și soluții, în sensul că intenționăm să dezvoltăm sursele alternative, cele subterane, indiferent de costul acestora, astfel încât să asigurăm orașul cu apă. Municipiul în sine nu este cel mai expus, dar, după cum știți, noi folosim această sursă și în alte localități. Dorim să modernizăm întreg frontul, în sensul că le vom curăța toate puțurile, le vom remăsura și vom pune niște echipamente, niște pompe moderne cu convertizoare de frecvență, astfel încât să nu crească foarte mult costurile”.
De altfel, una dintre temele principale ale Forumului o reprezintă partea de schimbări climatice, a precizat și reprezentantul acestui Forum, Walter Kling:
„În Europa nu cred că avem neapărat amenințări așa cum sunt în alte părți ale lumii, dar știm că se întâmplă și este de datoria companiilor din lume să informeze liderii politici să găsească soluții, să facă ceva. Dar acest a face ceva înseamnă planuri pe timp îndelungat, pregătiri pentru a fi prezervate resursele într-un mod adecvat, un lucru pe care îl avem trecut și noi în agenda evenimentului de aici”.
Forumul Apelor Dunărene reunește la Brașov aproximativ 300 de invitați din țară și străinătate și se va desfășura până în 31 mai.
CITEȘTE ȘI: Compania Apa montează contoare inteligente de apă în mai multe localități din județ