Comunitatea râșnoveană salvează un râu
Barieră plutitoare pentru captarea deșeurilor și acțiuni de ecologizare. Le-au încercat cei din comunitatea râșnoveană, alături de Asociația Mioritics, pentru Ghimbășel, un râu care, spun ei, devine ocazional groapă de gunoi pentru cei certați cu bunul simț.
Articol de Adina Chirvasă, 05 Decembrie 2024, 17:17
Proiectul „Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea”, prin care ei vor să salveze râul de gunoaiele care se adună constant a avut mai multe etape.
„Din păcate, la nivel național, apele sunt de cele mai multe ori ignorate și poluate cu deșeuri aruncate de localnici. Aceasta este situația și la Râșnov, unde noi am demarat proiectul «Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea». Primul pas a fost în luna mai, prin montarea unei bariere plutitoare pentru deșeuri, care ajută procesul de colectare a acestora în partea din amonte a râului. A fost realizat apoi un studiu sociologic cu focus pe identificarea unor metode eficiente de a realiza o campanie de informare și conștientizare. De asemenea, de Ziua Națională de curățenie, ne-am adunat câțiva voluntari din comunitate pentru a curăța o parte din gunoiul de pe mal și din apă. În 3 ore, doar din două secțiuni de râu am colectat peste o tonă de deșeuri de la haine plastice, chiuvete, mobilier, anvelope, jucării, covoare”, a declarat Ioana Gridan, facilitator comunitar.
Proiectul a continuat cu un mural, realizat Oandering, artista locală, pe malul de la Piața Veche, ce transmite un mesaj privind dependența noastră vitală de apă. În noiembrie, a fost o altă întâlnire a specialiștilor implicați în viața orașului.
„Timp de 3 zile, participanți cu experiențe diferite s-au adunat la 24 hours challenge să găsească soluții despre cum Ghimbășelul poate să devină un loc de întâlnire pentru oameni și natură și ce elemente ar face acest loc să fie atractiv. Provocarea a presupus dezvoltarea unor concepte care să abordeze integrat aspectele de infrastructură, mediu, spații publice și reconectarea comunității cu râul, totul într-un interval de 24 de ore. Soluțiile au fost prezentate unui juriu profesionist și unui vot al comunității, iar cele câștigătoare vor fi dezbătute cu reprezentanții autorităților locale la începutul anului 2025, pentru a găsi căile de implementare”, a adăugat Ioana Gridan.
„Ghimbășelul, un râu care unește comunitatea” face parte din programul Cu Apele Curate, implementat în parteneriat cu Mai Mult Verde și Asociația pentru Relații Comunitare.
Proiect derulat de Mioritics în parteneriat cu Asociația Rosenau Turism și Clusterul Comunitar de Economie Socială.
Citește și: S-a redeschis patinoarul de la Olimpia