Confederația Patronală pentru IMM-uri nu susține aplicarea salariului minim european în România
Potrivit președintelui Consiliului Național, Florin Jianu, aplicarea salariului minim european în România, întrucât nu ar ajuta nici angajații, nici angajatorii.
Articol de Camelia Vlad, 18 Aprilie 2024, 15:56
Confederația Patronală pentru IMM-uri nu susține aplicarea salariului minim european în România, întrucât nu ar ajuta nici angajații, nici angajatorii, a declarat la Brașov președintele Consiliului Național, Florin Jianu.
Pe de altă parte, este nevoie de predictibilitate din punct de vedere legislativ și la acest capitol, a adăugat Florin Jianu:
„Am văzut în spațiul public vehiculat faptul că va fi un salariu comun, la nivel european. Nu va fi. Fiecare țară va avea propriul salariu minim pe economie, numai că acesta va trebui să îndeplinească două condiții: fie 60% din salariul median, fie 50% din salariul mediu pe economie. Noi suntem undeva în acest moment la 43-45%. Negocierile cu Guvernul sunt că undeva la jumătatea anului o să fie o schimbare a salariului minim pe economie. Sigur că noi ne-am dori mai multă predictibilitate, în sensul în care salariul minim să fie stabilit pe următorii ani, nu așa, fie în timpul anului, fie de două ori pe an”.
Președintele Consiliului Național al IMM-urilor a arătat că măririle necontrolate ale veniturilor salariale minime, diferențiate pe categorii profesionale, au dus la creșterea numărului de salariați plătiți cu salariul minim pe economie:
„În primul rând, faptul că el a fost mărit în fiecare an, așa, fără un mecanism, a dus ca undeva acum 10 ani de zile, când aveam 200.000 de angajați cu salariul minim, să ajungem la 1,8 milioane de oameni cu salariul minim pe economie. Adică 1,5 milioane în diverse domenii și vreo 300.000 în sectorul agricol; și construcțiile, pentru că au un salariu minim diferențiat. Deci acest tip de mecanism, așa cum arată el, nu este funcțional, dovadă că am ajuns ca un sfert din economie să fie în zona salariului minim pe economie”.
De asemenea, mediul de afaceri consideră o problemă și faptul că anumite aspecte legislative sunt legate de salariul minim pe economie. Spre exemplu, de fiecare dată când crește venitul minim garantat, crește și valoarea punctului de amendă.