Cozonacul, vedeta meniului pentru masa de sărbători
În timp ce unii caută cozonacii cu fistic sau ciocolată albă, alții aleg cozonacii tradiționali și insiropați.
Articol de Adina Milea, 01 Mai 2024, 15:55
Mai sunt câteva zile până la Paște, iar în brutăriile din Brașov se muncește de zor. Pufoși și gustoși, cozonacii sunt vedeta meniului pentru masa de sărbători, iar clienții au știut că nu trebuie să piardă timpul și au plasat comenzile din vreme – cu două luni înainte. În timp ce unii caută cozonacii cu fistic sau ciocolată albă, alții aleg cozonacii tradiționali și insiropați.
„În general, comandă cozonacii cu foarte multă umplutură. Și să fie asortați. Noi nu mergem doar pe nucă sau mac, vor asortați. Dar să aibă foarte multă umplutură. Încercăm să mergem pe rețeta de odinioară noi, dar prin cererea aceasta de extra umplutură, nu prea mai păstrezi rețeta originală. Un cozonac plin cu umplutură ajunge în jur de 100 lei”, a declarat Anca Constantin, reprezentantul unei băcănii.
Și cum nu există meniu complet fără prăjituri, comenzile pentru deserturi au crescut cu 20% față de 2023. Prețurile pornesc de la 110 lei/kg, în funcție de produs. Ce dulciuri preferă clienții aflăm de la managerul unei brutării, Nicoleta Trifan: „Platourile cu prejituri asortate la noi conțin prăjituri cu ciocolată și cafea. Prăjitura Cabana, reinterpretată de noi, minieclere. Avem și o pască deosebită, cu mix de fructe confiate”.
Comercianții spun că masa de Paşte din 2024 ne va costa cu 10-15% mai mult comparativ cu anul trecut.
Citește și: Transfăgărășanul ar putea fi deschis mai devreme de 1 iulie